Gulvissen vanaf de Zuidpier

Posted on 16 februari 2011

0


Momenteel vis ik vooral op gul kort uit de kant op de Zuidpier. Een worp gaat zelden verder dan 30 meter en ik geef weinig lijn, zodat de onderlijn gestrekt zakt. De visserij is eigenlijk het best te vergelijken met dropshotten, alleen op specifieke punten aangepast. En ik ben er nog mee aan het experimenteren. Het volgende spul is waar ik nu op vertrouw, want ik heb ermee gevangen.

Ik gebruik een strandhengel ( m’n Shimano Beastmaster travel 4.25, Tica surf conquerer 4.00 of recent de 5 meter forcemaster) met een forse Tica Cybernetic molen met 50/00 nylon hoofdlijn. Daaraan een wartel met een het bovenste oog een dwarrellijn 45/00 fluorocarbon van ong. 50 cm met twee haken (1/0 langsteel wormhooks) in tandem-montage. Aan het onderste oog of de speld komt een 30/00 nylonlijn ), 1meter lang, met een ‘lachtertje’ rechtstreeks eraan geknoopt. Een lachtertje is het betonnen gewichtje wat ik zelf maak met wat ijzerdraad, metselcement, boterhamzakjes, eierdozen en wc-rollen.

Als je dit inwerpt en strak laat afzinken tussen de steenstort zal het aas door de stroming tegen of nét boven de grond worden gedrukt. Het gewichtje blijft door de lompe, bolle vorm makkelijk liggen (gewicht aanpassen aan de stroming).

Het is inwerpen en dan wachten op die rammels op de top, uit het niets, en dan snel, hard drillen, de vis moet geen kans krijgen gelijk tussen de stenen te duiken, dan ben je ‘m kwijt.

Zit de boel vast, meestal doet de montage het werk: een breuk op het breeklijntje, of de haak buigt uit. De boel is wel sterk genoeg om een flinke gul de stenen op te trekken. En de hoofdlijn is -tot op zekere hoogte- bestand tegen doorschuren en bied genoeg rek om de hengel een beetje te ontlasten bij het omhoog pompen van de gul die naar beneden wil.

56 cm Gul m'n kantrecord tot nu toe, Zuidpier februari 2011

De vangsten beperken zich tot nu toe tot één á twee vissen per sessie. Maar ik geloof dat het zo maar kan veranderen en dat je -ook in deze schrale tijd- een sessie met meer dan vijf mooie vissen moet kunnen meemaken. Ohja, twee uur voor tot twee uur na hoogwater is de beste tijd.

Marc