7 juli 2016 Drie mannen vangen gepen op Tholen

Posted on 8 juli 2016

2


Vandaag gaan we achter de geep aan. De afspraak staat al een tijdje, Jacques heeft nog niet eerder op geep gevist. Maar wegens de bedroevende geepvangsten rond de pieren van IJmuiden durf ik ‘m dit jaar niet uit te nodigen.

En zo komen we uit om het een dagje in Zeeland, of beter gezegd op Tholen aan de Oosterschelde, te gaan proberen. Een beetje laat in het geepseizoen, maar ach, een makreel of een zeebaars is ook altijd welkom. Nicolas heeft ook wel zin in een dagje Zeeland dus die gaat ook gezellig mee.

De windverwachting voor de dag is prima, want er staat weinig wind uit het zuidwesten en het blijft droog. Helaas is het wel bewolkt, je kunt niet alles hebben. Het lage water valt aldaar rond 12:00 uur dus dat lijkt ons een mooi moment om de dag te starten.

Na een kort bezoekje aan Bijl in Sint Maartensdijk voor de laatste inkopen, gaan we op zoek naar de Zeeuwse gepen.

De eerste beoogde stek, bij de camping van Stavenisse, valt gelijk af wegens toch ietsje te winderig en lastige toegankelijkheid van het water over de grote losse stenen vol met oesters en glibberig blaasjeswier. Iets meer een ‘hoogwaterstek’ dus.

De volgende stek is bij de haven van Stavenisse. Windje schuin van achter en iets betere toegankelijkheid. Maarja, het water staat hier natuurlijk ook nog te laag. We proberen het vergeefs een uurtje. Geen enkele activiteit aan het oppervlak, geen jagende vogels. Bij ons zit de stemming er goed in, maar we worden er vistechnisch niet vrolijk van.

We besluiten te verkassen. We komen hier vandaag hooguit weer terug aan het eind van de middag tijdens hoog water (rond 19:00 uur).

Na een dolle rit belanden we bij Reimerswaal. We gaan vissen op het puntje van de noordelijke dam. Hier staat in ieder geval al iemand vanaf een steiger op geep te vissen. Dat geeft in ieder geval wat hoop.

De wind is inmiddels vrijwel weggevallen en het zonnetje doet zijn best om door het grijze dek te breken. Er blijkt ook hier weinig stroming te staan, maar als de sluis in werking is komt er wat reuring in het water. Het is inmiddels rond 16:00 uur.

IMG_2436-waar-zijn-ze-

We blijken goed te hebben gegokt. Al snel vang ik de eerste geep.

IMG_2435-eerste

De tweede, derde en vierde volgen snel. Nou, hier zitten ze dus! De vissen zijn hier aan de kleine kant, een enkele haalt de 50 centimeter. Het maakt de pret niet minder. Ook Nicolas vangt al snel zijn eerste van de dag.

IMG_2440-Nico-met-geepje

Jacques moet nog even wennen aan de manier van vissen en slaat een paar keer iets te vroeg waardoor de geep niet gehaakt wordt.

Maar hij krijgt het snel door en jawel daar is-ie dan, zijn allereerste geep!

IMG_2438-de-eerste-voor-Jacques

De komende uren vermaken we ons prima met veel aanbeten en iets minder gevangen gepen. Reepjes makreel, reepjes geep, zagers, ze lusten vandaag alles.

IMG_2443-en-weer-één

De aanbeten zijn soms enthousiast en soms zeer schuchter. De ene keer scheurt de vis weg en de andere keer moet het aasje langdurig worden onderzocht.

Jacques maakt een paar actiefilmpjes.

Dat betekent ook dat de vis af en toe (te) diep zit gehaakt. Die vissen gaan in de tas, zodat Jacques ook voor het eerst culinair van geep kan genieten.

Er gaan ook de nodige vissen weer terug. Ik vang een kleintje met een nog wel erg korte snavel.

IMG_2444-geep-met-kort-bekje

We vangen met z’n drieën pakweg twintig gepen, zodat het toch nog een prima dag is geworden. Missie geslaagd!