Vakantievissen in Frankrijk

Posted on 10 augustus 2011

0


Dune de Pilat, Ile D’Oleron, 21 juli-30 juli 2011

STRANDVISSEN OP VAKANTIE!

Met het tentje naar Frankrijk, op zoek naar lekker weer, en de combi van een mooie kampeerplek aan het strand voor ons saampies en voor mij een leuk plekkie om op loopafstand vanaf de kant te kunnen vissen. In het zuidwesten bij Bordeaux leek het weer eerder op te knappen, dus daar gingen we heen. We hebben gekampeerd bij Dune de Pilat en, ietsje noordelijker, op Ile D’Oleron. Hieronder een verslagje van het visgedeelte van de vakantie.

Een ontspannen kampeervakantie in de zon, dat moest het worden. Hengeltjes mee, maar ook een strandlaken en een goed boek. Aan de kust bij Bordeaux leek het mooi weer te worden, dus die kant ging het op. Ons eerste stek was letterlijk op het Dune de Pilat, vanwaar we s’ochtends wakker werden met uitzicht op zee. De tweede stek lag iets noordelijker, op Ile d’Oleron. Hier het verslag van het visgedeelte van de vakantie.

Bij Dune de Pilat was het goed strandvissen in de diepe geul -die tussen het strand en een grote zandbank loopt- met goeie getijstroming. Ik heb er gevist op de ‘Hollandse’ strandmanier (175 gram geankerd, driehaakspaternoster, haakje 8), met een spin of karperhengel (reishengels! Ideaal voor dit soort vakanties:-) uit de hand met een rolloodje en met een verenpaternosterje. In vijf vissessies tien verschillende vissoorten gevangen, waaronder een aantal nieuwe* voor m’n hengelgevangen soortenlijstje: Tong, Horsmakreel, Slijmvis, Grondels (diverse soorten*), Trekkervis (5!)* , Zeebrasem*, Tongschar*, Pieterman*, Sardien*, Steenbolk. Het meest gevangen met ‘demi-dures’, kleine zagertjes. Sardien, Horsmakreel, Grondel en Pieterman met een verenpaternoster vanaf het strand gevangen. We hebben -tussen de buien door- deze week vrij veel verse vis van de BBQ gegeten (Trekkervis, Zeebrasem, Tong, Sardien, Pieterman ;-). Elke sessie vis gevangen, de eerste vis was de tong, dus dat begon goed!

Het was trouwens niet al te groot allemaal, de grootste vissen waren de Trekkervissen, tot 40 cm, het kleinst waren de grondeltjes, sommigen vielen een beetje weg in de bossen wier of soms flinke trossen mosseltjes die langs de rand van de geul regelmatig aan de haakjes bleven hangen. Toch heb ik geen vastlopers gehad, niets verspeeld, joepie! De haaklijntjes waren 27/00 fluorcarbon.

Omdat het weer ook in deze regio in het begin van de week nogal tegenviel, was het strand heerlijk rustig zodat ik elke keer op de goede uren van het tij op een zo goed als leeg strand kon vissen, lekker hoor.

De tweede camping werd er eentje iets naar het noorden op Ile D’Oleron, aan de zuidwestkant aan het strand bij Vert Bois. Hier loopt het strand door in een rotsig gebied, bij laagwater droogvallend en vol met poeltjes en geultjes. Zelfs bij laagwater liepen de rotsen onder water langzaam af. Ik heb er keer gevist met een bombetta, wapperlijn verzwaard met een loodje en een demi-dure als aas. Ver ingooien, laten driften en langzaam binnendraaien. Drie lipvissen gevangen, twee verschillende soorten. De aanbeten waren goed te voelen. Ik hoopte op afstand ook nog een geep of iets anders te strikken. De locals vissen met een eenhaakspaternostertje in de geultjes recht onder de hengel en vangen regelmatig, ‘lekker voor in de soep’, zeiden ze. Hmmm, tja…na het fotomoment zijn de mijne weer gaan zwemmen.

De andere, min of meer toevallige strandsessie bij Les Boulassiers, was een hele leuke. Ik had in het haventje La Cotiniere demi-dures gekocht om vanaf het piertje aldaar te gaan vissen. Helaas, zo bleek bij laagwater, liep er ook hier een rotsgrond heeeel ver door. Na een rondtochtje over het eiland en een heeerlijke lunch belandden we op een strandje met de bekende rotsenkust. Opkomend water en een windje schuin van voren, lekker warm inmiddels, korte broek, slippers. Met de karperhengel en de bombetta met wapperlijn een plekje opgezocht waar het wat dieper leek. De eerste worp was gelijk raak, binnen een minuut was de eerste Dorade (BBQ-formaat!) binnen. Zo ver mogelijk ingooien, upstream en tegen de wind in, daarna langzaam binnendraaien. Ondanks het vele wier, was de aanbeet goed te voelen. Op die manier nog een Dorade, een Zeebrasempje en een Gestippelde Zeebaars aan de haak. Daarna overgeschakeld op een loodje en een wapperlijn. Dat leverde nog eens twee dorades en nul vastlopers op.

DORADE EN GESTIPPELDE ZEEBAARS

We konden de BBQ weer aansteken en een flesje wit ploppen.

Lekker vakantievissen daar in Frankrijk!