3 Augustus Zuidpier Vaak beet, weinig vis

Posted on 3 augustus 2012

8


Nog één keertje naar de pier voordat de vakantie begint, ik had er zin in. Vandaag zou volgens de voorspellinge de beste dag van het weekend zijn. Alleen met de bombetta vissen, één hengel en verder weinig spullen mee, lekker struinen, op zoek naar een makreeltje of een ‘per-ongelukke’ zeebaars. De enthousiaste ZW-wind maakte dat er overdag alleen aan de binnenkant te vissen was. Ik begon rond 13.00 (laagwater) op de oude kop. Tot 17.30 heb ik vier stekjes verspreid over de pier bevist en begon de wind af te nemen. De vangst: één ondermaatse makreel. Verder ongeveer 15 keer een gat in de lucht geslagen na -soms stevige- aanbeten. Dat moeten -kleine-gepen zijn geweest. En die hebben een te kleine bek voor haakje 4 en een reep vis van bijna 10cm lang. Ik gebruikte dit trouwens bewust, juist om geep te vermijden. Dus dat is dan weer wel gelukt.

Tussendoor samen met een jonge fotograaf een jonge meeuw bevrijd van een makreel-paternoster. Het beestje had één van de haken in z’n bek zitten en de anderen zaten vast aan de stenen. We moesten wat klauteren, maar we konden er goed bij komen. De vogel was goed vast te pakken. De jongen hield met een doek de meeuw vast en ik kon niet anders dan de haaklijn doorknippen, de haak zat té diep. Versuft is het beestje een tijdje blijven zitten, maar is even later zwemmend vertrokken. Hopen dat-ie het haalt. Dat er weer een berg jonge meeuwen-die-nog-wat-te-leren-hebben zit bleek trouwens ook uit het regelmatig aanpikken van m’n witte dobber door die beestjes. Snel een stuk indraaien, beetje zwaaien met de hengel en hard KSSSST…lawaai maken hielpen meestal wel om ze laten stoppen.

Vooral voorbij de bocht was het aan de binnenkant prima toeven, uit de wind, in de zon, regelmatig beet en geen vangst. Het kon vandaag veel slechter, maar het is ook wel ’s beter geweest.

En nu…op naar Canada, we doen huizenruil met een stel uit Vancouver, in het prachtige British Columbia. Petra en ik kijken er naar uit, we gaan er voor het eerst heen. Heilbot! Zalm, vijf soorten maar liefst! Zal het gaan lukken deze toppers op m’n/ons soortenlijstje te mogen bijschrijven? Als er iets te melden valt -en er is internet ;-)-, zal het op dit blog te vinden zijn.

Groeten!

Marc