Zuidpier 26-10-2012 Scharrentapijtje

Posted on 26 oktober 2012

9


Het getij liep goed deze vrijdag; rond 14:15 hoogwater en langzaam afgaand tot 22:15. De windrichting (noordoost) zou ik niet uitgekozen hebben, maar je moet het ermee doen. Ik had gewoon zin om lekker te gaan vissen en het liefst wilde ik scharren vangen. Waren Nicolas en ik vorige week vrijdag dapper op het ‘verkeerde’ moment aan het vissen -twee uur voor laag water tot een paar uur erna, met een, voor deze begrippen, karige vangst-, deze keer hadden we de roos te pakken. Ik ben begonnen rond 13;15 en heb gevist met één hengel, afhoudertjes, haakje 6. Ik had een tweede hengel meegenomen voor het geval het zou barsten van de kleine wijting. Ik zou dan met een karperhengel -gevlochten lijn, loodje, één haak- ‘uit de hand’ zijn gaan vissen. Veel leuker dan elke keer je paternoster met dat kleine grut binnen te draaien.

Nicolas was er een uurtje eerder -nog bedankt voor het meenemen van de pieren!- en had een mooi plekje voor de bocht uitgekozen. Hij viste met twee hengels en had al een aantal scharren te pakken. Het was, waarschijnlijk het gure weer, niet heel druk, en van de gulvissers voorbij de bocht hoorden we over slechte vangsten. Wij waren met onze neus in een scharrentapijt gevallen.

 

Vanaf draai één kwam er bij vis naar boven: een stuk of drie tripletten, zes doubletten en voor de rest ‘enkeltjes’.

Eén draai zonder vis, maar dat was omdat de buurjongen m’n lijn, die pas vijf minuten inlag, met z’n pilkertje wist te vangen. Na een kwartiertje prutsen hielden ze er alweer mee op. “Ah, we gaan wel weer snoekbaarzen vanavond, dat kunnen we beter.”, zeiden ze in het voorbijgaan.

Geen last van krabben gehad, de haken konden rustig een kwartier blijven liggen. En er was ook nauwelijks stroming zodat ongeankerd vissen goed te doen was. De wind blies een goeie bocht in de lijn, zodat het makkelijk was het aas mooi aan te bieden.

Ik ben rond 17.45 gestopt met als eindresultaat 25 scharren en één bot. Nicolas had er 30 en ook een paar wijtinkjes. HIj hield er rond 16:30 mee op. Dus binnenkort, in onze keuken: gebakken schar, gepocheerde schar, gerookte schar, hmm…lekker!

Groeten!

Marc