3 november NK Kustvissen 2012 Kijkduin

Posted on 4 november 2012

0


De grote dag, de wedstrijd van het jaar! Individueel viste ik mee, ons team had zich niet weten te plaatsen. Ik was bovendien de reserve tijdens de voorselectie in april en viste toen dus eigenlijk ook al ‘voor mezelf’. Nu is vissen wat mij betreft tóch al een behoorlijk individuele bezigheid en voorpret voor deze wedstrijd begon zich een week geleden al behoorlijk op te bouwen.

M’n huisvlijt heeft die week een mooie selectie onderlijnen geproduceerd: wapperlijnen van diverse diktes en soorten lijn, afhoudertjes van licht tot zwaar. Ook startte ik vroeg met de aasvoorziening: tappen prepareren, mosselen prepareren. Van makreel uit de diepvries sneed ik dunne flappen met vel. De resten gingen met een paar scharren en wat andere vis in een pan water. Altijd lekker om visbouillon in de vriezer te hebben.

Iets langer geleden was ik al begonnen vervoer te regelen. Petra had andere verplichtingen, openbaar vervoer geen optie. Goede vriend en fotograaf Robert Knoth, zeeuw van geboorte, vond het wel leuk om ’s mee te gaan en heeft een enorme berg foto’s gemaakt. De weersvoorspellingen eindigden zaterdagochtend redelijk: het werd ZW 4-6 en we kregen een, Robert zei twee uur durende, bui over ons heen.

Ik had het niet door. Sterker nog, ik kreeg pas laat door dat het weer droog was. Het zat wel goed met de concentratie op het vissen.

Omdat het m’n eerste deelname aan het NK was had ik geen hoge verwachtingen wat betreft m’n eindklassering. Ruim 230 deelnemers, allemaal de bovenste 30% van de drie voorselecties. Er liepen dan ook een hoop kampioenen rond. Ik lootte stek A5. In m’n gezichtsveld stonden allemaal ‘cracks’: waaronder Kees Westdorp, en ook kampioen 2011 Danny Goosens. ‘Mja….gewoon vissen dan maar. En goed opletten, want ik denk dat ik vandaag wel wat kan leren’.

Met een schreeuw -want iemand was de toeter vergeten- werd de wedstrijd om 10:00 gestart. We visten met afgaand en het laatste half uurtje opkomend water. Er leek zich een mooie mui voor me af te tekenen, dus m’n gevoel was best goed. Dat bleef ook goed, maar na twee uur had iedereen al gevangen, de een meer dan de ander, vér weg, dichtbij, tussenin. Iedereen viste met wappers, de een wat langer dan de ander. Er waren geen krabben of andere vreterij. Zowelde linkerbuurman al ik, die hetzelfde deden, stonden nog op een 0. Ik heb alle combinaties met aas geprobeerd. Even later bleek er dan toch een bot (25cm) te zijn blijven hangen, ik viste nu met een verzwaarde onderlijn. Hoopvol bleef ik deze lijn vaak gebruiken, maar het bleef bij deze ene vis, m’n gemiddelde wedstrijdvangst dit jaar. De buurman eindigde op twee vissen. De rest om ons heen had tot een vis(je) of tien weten te vangen. Ook waren er regelmatig verwarde onderlijnen, ook met mij,  en in een redelijke sfeer werd dit goed opgelost. De vérwerpers waren vandaag in het voordeel, er kwam in onze buurt weinig vis van kort onder de kant vandaan. Vandaag dus visles gehad. En voor het eerst een wedstrijd meegemaakt waarbij de afstand essentieel was, afstand die ik dus (nog) niet haal. Op het moment van schrijven is mij de uitslag niet bekend. Ik gok dat ik rond de 200ste plaats van de 232 deelnemers ben geëindigd. Felicitaties aan de winnaars!

Volgende week de laatste wedstrijd van de Korpscompetitie 2012, Hoek van Holland.

Groeten!

Marc

Update: uitslag is bekend, ik ben 186ste geworden. Meer info op de site van Sportvisserij Nederland