8 december Zuidpier

Posted on 8 december 2012

2


De weersvoorspelling klopte vandaag volledig: het was een prachtige dag met veel zon en nauwelijks wind. Later in de middag zou de wind inderdaad wat gaan aantrekken. Hoogwater viel rond kwart voor elf. Laagwater rond half zes. Het vissen besprekend met Nicolas in de bus van Amsterdam naar IJmuiden ging de reis lekker snel. Remco en Dave stonden al een paar uurtjes voorbij de bocht. Nicolas ging voor de scharren en ging het voor de bocht proberen. Ik sloot aan bij Remco en Dave en rond elf uur ging m’n eerste tuigje een meter of twintig uit de kant het water in. Een gul, dat was het plan voor vandaag. De mannen hadden echter, na een paar uurtjes vissen nog niets. De heer links van ons had er twee, waaronder een mooie. En daarna weer eentje. Bij ons bleven de toppen stil. Ik had er inmiddels een tweede hengel bijgezet. We raakten aan de praat. Igor uit Rusland bleek in al jaren in Dortmund te wonen en een paar keer per jaar in IJmuiden te komen vissen. Een aardige kerel, goeie visser en wellicht gaan we bij z’n volgende bezoek in april samen achter de geep aan.

Het was inmiddels rond twee uur en de teller stond nog op nul. Er was weinig stroming, dus wellicht toch maar effe op afstand proberen voor een schar. Nicolas had inmiddels al scharren. Het bleek gelukkig goed te werken. De metalen afhoudertjes beaasd met een half zout piertje leverden de meeste vissen op. Dit bijtmoment duurde ongeveer een uur en was bij het toenemen van de wind gelijk over. Dat viel ook samen met een ebstroming die eventjes van rechts naar links ging. Bijna altijd loopt de stroming daar van links naar rechts, ongeacht het getij.

Bij mij stopte de teller op negen scharren en een wijting. De gullenhengel heeft stil gestaan. Het was een relaxte visdag met leuk gezelschap. Nico: dank voor het meenemen van de piertjes, Remco: dank voor de scharretjes. Helaas geen foto’s vandaag omdat de batterij van de m’n telefoon het te koud had.

Groeten!

Marc