Zuidpier 4-1-2013

Posted on 4 januari 2013

1


Allereerst, beste lezer: De beste wensen voor 2013 in goede gezondheid met minder crisis en (veel) meer mooie (vis)dagen!

Op m’n eerste vrije dag in het nieuwe jaar kon er prima worden gevist. Het was bij mij inmiddels flink aan het kriebelen, nu ik de zee een paar weken niet had gezien. Westenwindje tot kracht 4, geen neerslag. Laagwater om 15:58. M’n twee reishengels, aan de haakjes gezouten aas en stukjes van een geep. De karperhengel met twee haken voor de dichtbij-visserij en de strandhengel met drie haken voor de afstandvisserij.

De hengeltjes

Ik had besloten vandaag ‘ns aan de binnenkant te gaan vissen en koos een plekje voorbij het hek, maar nog ruim voor de bocht. De bocht stond trouwens ook helemaal vol, jaja, het is kiloknallen op de schar momenteel. De vriezer zit bij ons ook nog vol met die (lekkere) dingen, ik ging dus vandaag proberen zoveel mogelijk levend terug te gooien. En ik had geen idee of hier nu iets zou zitten, vele anderen (en ik ook) vissen er in de winter eigenlijk nooit.

De eerste buurman zat ruim vijftig meter rechts van me en had regelmatig vis. Bij mij was de eerste draai nog leeg, maar korte tijd later kwamen de aanbeten en het eerste doubletje was een feit. Met een mosschar erbij.

Links de mosschar, rechts de gezonde

Daarna was er nauwelijks meer een draai zonder vis, aan beide hengels: ver weg, dichtbij, afhouders, wapperlijnen, alles ving. Doubletten, ik weet niet meer hoeveel ik er had. Tripletten, dát waren er vier. Dit was, rond half vijf, de laatste vollebak.

De laatste vollebak

In hoofdzaak schar en een aantal wijtingen. Vijf mooie scharren mee naar huis, de rest is grotendeels levend teruggegaan. De trage wijtingen werden snel gepakt door de meeuwen.

Ook ving ik een paar ‘rare’ scharren. Op de foto twee vissen van één trek: de linker vis is heel mager en heeft een grotere/andere kop en grotere ogen dan een schar. De andere vis is duidelijk een gezonde schar. Is de linker vis een afgepaaide schar of een andere soort? De vissengids van Sportvisserij Nederland bood me geen soelaas. Wie het weet mag het melden.

Rechts schar, links ??

De andere reden om juist op die plek te gaan vissen is het meedoen aan een wedstrijd op dezelfde plek, zaterdag 5 januari, morgen dus. Voorvissen. Ik ben namelijk lid geworden van de IJZZV en ga meedoen aan de eerste competitie-wedstrijd van het nieuwe seizoen. (als ik dit tijdens die wedstrijd ook ga vangen ben ik al helemaal tevreden. Ik vis al jaren vanaf de Zuidpier en zal dat waarschijnlijk ook nog wel blijven doen. Het leek me dan ook leuk én logisch ‘ns een keer lid te worden van deze vereniging.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, ik hoop een flink aantal hengeluurtjes op allerlei plekken met een loodje, met een dobber of met een vlieg te gaan maken.

Groeten!

Marc