6 juli 2013 Zuidpier Verwachtingen en wensen uitgekomen

Posted on 6 juli 2013

2


‘Een mooie zonnige zomerdag, het zou wel ’s druk kunnen worden op de pier.’ ‘Hopelijk is m’n lievelingsstek nog vrij’ en ‘ik ga makrelen vangen met de antieke hengel.’ Met deze gedachten dwalend door m’n hoofd, fietste ik even na 12:00 de pier op. Nico had van 6:00 tot 11:00 tevergeefs staan vissen, meldde hij per sms. Mja…hij viste met afgaand tij en ik zou het hele opkomende water (16:00 hw) gaan meepakken. Zou dat het verschil maken. Het water was in ieder geval nog behoorlijk helder.

Ik kon gelukkig weer plaatsnemen op m’n geliefde stek en plaatste de spullen deze keer wat handiger zodat de kans rare misstappen wat kleiner zou worden. En een stuk rustiger dan eergisteren tuigde ik de boel op. Bombetta en en pilker. Exact dezelfde spullen als vorige keer, waarom niet?

Tijdens de eerste worpen stond er nog geen stroming.  Ik heb de spinhengel kunnen optuigen zonder ‘afgeleid’ te worden. De wind kwam uit het noordwesten, zodat er geen lekkere drift te maken was. Vandaag was het recept ‘zo ver mogelijk ingooien en langzaam binnen draaien met pauzes van een paar minuten’. Na een klein uurtje kwam de stroming er in en begonnen de aanbeten elkaar snel op te volgen. Na elke worp stond ik twee makrelen te drillen en de antieke hengel kromde zich dat het een lieve lust was. Héérlijk vissen.

Het nadeel van de bombetta onderlijn met het kleine streamertje als bijvanger werd duidelijk. Het haakje was nét een maatje te klein, zodat ik na zo’n dril meestal één makreel boven kreeg. De andere vis was dan al van het het streamertje afgetikt tegen de stenen en hervond de vrijheid. Eigenlijk wel prima zo, ik hoef niet met 100 makrelen naar huis.. Versie twee punt nul krijgt een iets grotere haak, dat wel.

Het stonden aardig wat collega’s aan de buitenkant niets te vangen en de kromme antieke hengel trok aardig wat bekijks. En bleek inspiratie om ook maar een dobbertje of een makrelenlijntje te pakken, Toen het drukker om me heen begon te worden -en de aanbeten ook nog ‘ns wegvielen- vond ik een het een mooi moment om te verkassen.

ouwe hengel ouwe stenen

Ik had acht makrelen in de tas -en er in totaal 15 aan de haakjes gehad- en een paar aanbeten van geep gehad. Ik denk dat gepen tóch teveel weerstand van het streamertje krijgen en daardoor weer loslaten. Leuk om volgende keer mee te experimenten, een lijntje mét en een lijntje zonder. Ik heb pas één geep gevangen dit jaar. Da’s wat weinig, vind ik. En ze zitten er nog, dat weet ik zeker. Ik heb er eentje volledig uit het water zien komen nadat m’n pilkertje zo ongeveer bovenop ‘m terechtkwam, het beestje moet goed geschrokken zijn. Op de andere plek had ik de wind van opzij, wat het driften beter mogelijk maakte. Hier slechts één gepen-aanbeet mogen meemaken.

Na een half uurtje prutsen op een derde stek werd het tijd om de makreeltjes schoon te maken. Het nylon op de antieke hengel wist zich tijdens een inworp ineens tot een enorme pruik te vormen. Afknippen en de boel met de hand binnenhalen. Ik begin volgende keer in ieder geval met ‘verse’ lijn. Daarna raakte ik aan de buitenkant na drie worpen in de fikse stroming tegen hoogwater aan m’n pilkertje kwijt. Dus tijd om de visjes schoon te maken -onderwijl een gezellig babbeltje met een zeebaarsvisser en hem een stukje geep gegeven- en opkrassen.De wensen en verwachtigen zijn behoorlijk uitgekomen, het is weer mooi geweest.

Groeten!

Marc

Ps

Waarom niet ?