5 januari 2014 Kop (er af) van de Haven, IJmuiden

Posted on 5 januari 2014

4


Allereerst de beste wensen voor 2014, waarde lezer. Dat het voor u een mooi jaar mag worden.

Het mocht, net als vorig jaar in deze periode, opnieuw even duren voor ik weer eens in zee kon vissen. Bijna drie weken ‘zonder’ blijft een beetje raar. De vele wind, andere verplichtingen op dagen met minder wind en het temmen van van wat virussen in neus en keel: ik raakte bijna in een zeeviscoma. Ik was bijna zover ‘dan maar’ de grachten van de stad te gaan bevissen maar gelukkig kwam er net op tijd een mogelijkheid om naar zee te gaan.

Nico had ook zin en we besloten, gezien de windverwachtingen en het nog niet binnenhebben van de Vispas 2014, op de Kop van de Haven in IJmuiden te gaan staan. De Zuidpier was qua wind te onzeker om er gegarandeerd een leuke visdag van te maken en om de eerste sessie van het jaar nou gelijk een bon aan de broek te hebben langs het Noordzeekanaal, daar hadden we geen zin in.

De Kop van Haven is niet onze favoriete stek om vele redenen, maar er is in de drukte van de dagjesmensen en de relatieve beschutting zeker een visje te vangen, een echte uitwijkstek dus. Bij m’n aankomst rond 12:00 uur (14:06 lw) had een aantal vissers zich reeds geïnstalleerd en ik kon een plekje vinden om met de zuidenwind tegen in de richting van de Vissershaven te vissen. Nico bleek achter het restaurant te zitten en viste al een tijdje richting Beverwijk. Ik dacht al, waar blijft ie nou maar ik had ook ietsje eerder kunnen checken op een smsje….Hij had -lekker uit de wind, dat wel- nog weinig gevangen, wilde ook wel een paar wijtinkjes en verkaste. Ik had er drie na een paar worpen.

stek

De verwachtingen voor vandaag had ik laag afgesteld en de doelstelling was aasvis vangen. Met een mooie voorraad zoute pieren en mesheften uit de diepvries zou dat hier mogen lukken. Het bekende strand/karperhengel-in-reisformaat-setje waren de hengels voor vandaag.

De strandhengel ging ver weg en de karperhengel dichtbij. Korte haaklijnen aan de strandhengel, lange haaklijnen aan de karperhengel, kleine haakjes. Beide hengels vingen vis. Wijtinkjes en een schar kwamen van verder weg en gulletjes -en zeesterren, ik had weer een doubletje ;-), kwamen van onder de kant. Helaas geen spiering. Mijn ‘bijzonderste’ vangst van de dag was ‘my first oyster’. Normaal gesproken zijn dit de ultieme lijnsnijders die je nooit ziet en deze kwam met gulletje en al naar boven aan 27/00 fluorcarbon.

oester1oester2

Verder bleek het op afstand vissen toch wat ongelukkig. Het begon met  een -eenmalige- vastloper ergens in het midden, hopelijk geen oesterbank. Daarnaast moet je hier altijd verdacht zijn op de boten. Het is dus bijna te verwachten dat, als je tussendoor ‘even’ een frietje gaat halen, de rondvaartboot het bij uitvaren nodig vindt om op twee meter uit de kant te blijven. Hij was toch echt al een paar keer langsgekomen en wij stonden er al een tijdje…, maar goed, de hengel kon wel worden gered, volgens mij door Nico en Daan de gullenvanger (10 jaar). Ook een sleepboot wist daarna – ik gokte dat -ie ‘m nét niet zou pakken…- m’n complete lijn inclusiefvoorslag af te varen; zoveel lood en onderlijnen als vandaag verspeel ik al tijden niet meer op de pier.

Deze hengel ging dan ook verder onder de kant vissen, maar dan met twee mesheften aan een pennelrig, voor een toevallig voorbijzwemmende gul. Spannender dan wat nerveus gepluk van wijtinkjes werd het helaas niet.

De vangst van de dag kwam volgens mij van de fanatieke Daan die met slechts een klein beetje hulp van z’n vader -behalve het ingooien doet-ie alles zelf- met een eigen hengel viste en een vette wijting van rond de 40 centimeter op de kade kreeg. Nico en ik eindigden rond 16:00 uur (18:30 hw) met een mooi tasje aasvissen om komende week een dagje aan snoeken te voeren. (Als die ### vispas nou nog effe binnenkomt…nouja..ik neem wel een bergje oude passen en een paar kilo van die boekjes mee én een betalingsbewijsje, dát zal ze leren…)

Met plezier heb ik me uit deze ‘coma’ gevist en ik heb er weer helemaal zin in. Nu alleen nog wat minder wind en een strakke planning van de overige plichten, dan valt er vast wel hier en daar een dagje te vissen.

Groeten!

Marc