27 september 2014 Oude Kop, nieuwe soort erbij

Posted on 28 september 2014

6


De nieuwe hengels mochten vandaag voor het eerst mee naar de pier. De keus voor deze première was gevallen op de Oude Kop. Het diepe water van de vaargeul ligt daar, met een flinke worp, binnen bereik en gezien het rustige weer (zonnig met zuid 2 Bft) leek het vandaag een betere plek om kans te maken op een visje. Laag water viel om 14:15 uur en dat was ook het moment dat ik begon te vissen. Hoog water zou het rond 18:30 uur zijn.

IMG_0804-overzichtjeIk had stille hoop snel een klein steenbolkje of iets dergelijks te vangen, zodat ik één hengel hiermee kon beazen. Als ik er meer zou vangen, zou ik verkassen naar de pier. Grote zeebaarzen lusten graag zo’n visje. Kleine kans natuurlijk dat zo’n baars deze plek zou passeren, maar je weet maar nooit.

Het aas bestond vandaag vooral uit…mosselen. De visboer had me een dag eerder een twee kilo zak verkocht, waarvan helaas driekwart zich niet meer sloot. Oftewel, ze zijn dan (bijna) dood en dan wil ik ze niet meer eten. Ik heb reeds één keer ervaren wat de gevolgen kunnen zijn, en dat vind ik genoeg.

Er is prima mee te vissen. Met bindelastiek is het tere, sappige vlees mooi op een haakje te binden, het vliegt niet van de haak tijdens een flinke worp.

Ook had ik nog wat zoute pieren, die wat beter bestand zijn tegen de talrijke krabben en een halve geep om reepjes van te snijden. Af en toe ging er een onderlijn te water met een bovenste haaklijn van een meter lang en voorzien van drijvertjes. Het reepje vis heeft daarmee deze middag tevergeefs geprobeerd een toevallige makreel te verleiden. De zoute pieren zijn trouwerns ook niet in de smaak gevallen.

De meestal rustige Oude Kop was flink gevuld met fotografen. De kuifaalscholver die daar al jaren in het najaar vertoeft, was ontdekt door vogelaars. Het beestje deed het voorbeeldig, liet zich tot een paar meter benaderen en bleek een ware poseur. Toen de vogelaars waren vertrokken heb ik ook maar een paar plaatjes geschoten.

IMG_0799-kuif-op-een-poot

IMG_0805-kuif-front-twee-poten

IMG_0809-kuifje-links

IMG_0810-kuifje-rechts

De eerste worp leverde inderdaad het begeerde steenbolkje op zodat die even later -reeds overleden- aan een grote circlehook weer te water ging, een meter of dertig uit de kant. Aan het eind van de sessie bleek het vooral een feestmaal voor de krabben te zijn geweest.

IMG_0812-steenbolkje-voor-de-krabben

De andere hengel bleef ver weg vissen en bezorgde me de verrassing van de dag. Ik mag weer een soort bijschrijven op m’n ‘Zuidpier’lijstje, m’n 22ste *. De aanbeet is niet te zien geweest, maar ach…

IMG_0795-poon-front

Een rode poon, geen joekel natuurlijk, maar wel een prachtig visje en erg leuk om een keer vanaf de pier aan de haak te hebben gehad. Toch weer die Oude Kop!

IMG_0792-poon-zij

IMG_0793-poon-andere-zij

IMG_0791-poon-boven

Levend en wel zwemt-ie weer om wat centimeters te maken bij de pakweg twintig die hij al had.

De scharren en wijtingen zijn er dus nog niet wat op zich niet zo gek is gezien de nog vrij hoge watertemperatuur (19 graden Celcius). Ik ben benieuwd hoe de visserij zich de komende paar maanden van dit ‘rare’ jaar gaat ontwikkelen.

Groeten!
Marc

* paling, gul, wijting, steenbolk, pollak, koolvis, schol,
schar, tong, spiering, bot, zeebaars. geep, makreel,
horsmakreel, zeedonderpad, zeeforel, haring,
vierdradige meun, vijfdradige meun, puitaal, rode poon.