2 mei 2015 Competitiewedstrijd IJZZV Hoe anders…

Posted on 2 mei 2015

6


Het ís dat ik gisteren toevallig even op de site van de IJZZV kijk en een berichtje vind over de komende wedstrijd: oeps…glad vergeten! Vanwege de weersvoorspellingen (zon en weinig wind) heb ik sowieso al plannen gemaakt om deze zaterdag te vissen. Nouja, dan moeten de harders nog maar even wachten om weer een heerlijke portie broodpap getrakteerd te krijgen.

Een wedstrijd dus en weer eens óp de pier, dat is lang geleden! Gezien m’n laatste keer vissen op de pier heb ik weinig vertrouwen in een mooie vangst. Maar het is in ieder geval nooit een straf om in het zonnetje op de pier te staan. Hoe anders zal de dag verlopen…

Vandaag bewijst bijvoorbeeld opnieuw dat ook op pier het wedstrijdvissen in vakken een eerlijker wedstrijd, maar daarmee ook bizarre uitslagen kan opleveren.

Maargoed, ik moet dus even omschakelen in het hoofd. De pakken brood en de vlokdobbertjes in de rugzak maken plaats voor de molens, de onderlijnenmap en de loodjes. Ik speel nog even met het idee een geep te gaan vangen -zonder dobber!- en knutsel een lijn met drijvers in elkaar.

En ik kijk even op de webcam naar de pier. Niet voorvissen, maar wel even kijken hoe het er daar uit ziet. Ik denk te zien dat er gebaggerd wordt in de vaargeul. De boot ligt lange tijd op dezelfde plek. baggeren? Dat betekent een hoop gedoe aan de bodem en bovendien troebel water. Geen geepvisserij aan de binnenkant dus, maar wel kans dat er (plat)vis richting de pier is ‘gedreven’. Da’s het meest optimistische dat ik kan bedenken.

Goed, het wordt dus vissen op platvis met botten en scharren als voornaamste centimeterleveranciers. De kans op gul lijkt me gezien het tij tijdens de wedstrijd (lw 11:41 uur, hw 16:04) klein, maar daarvoor kun je altijd ‘de buren en de tamtam’ in de gaten houden.

De loting geeft me een interessant nummertje. Uit de stekbingomasjien rolt namelijk voor mij nummertje 49. Nou, dát ben ik nog eventjes én het blijkt de kopstek in vak B. Voor mij dus geen buurman rechts. Altijd fijn, dat beetje meer ruimte.

Concentratie voor de start...

Concentratie voor de start…

Om 10:00 uur start wedstrijd. De wind is de voorspelde noordoost twee en draait later naar noord drie.

Start!

Start!

Het zonnetje in de rug houdt de achterkant lekker warm. De jas is bij mij even uit geweest, maar later toch maar weer aangetrokken. Het geluk is met ons -einde vak B- want vandaag blijkt de vis bij ons te zitten, en te vangen zonder echte vérwerp-kampioen te zijn. Vanaf de eerste worpen vangen we vis, vooral bot en schar. Buurman Harry start als een raket met een paar enorme botten. IMG_1506-harry-met-botten Ik vang al snel een paar scharretjes van begin 20 centimeter en later komen de botten ook bij mij binnen. Een lekker gevoel, zeker omdat het zo onverwacht is.

Bot en schar in het emmertje.

Bot en schar in het emmertje.

De combinatie pier/stukje tap blijkt bij mij prima te werken. Het soort onderlijn maakt bij mij niet uit, ik vang aan zo goed als alles wat ik gebruik. Het leuke van vandaag is ook dat de vissen echt hun best doen hun aanwezigheid aan de haak te benadrukken. Ik zie vandaag een hoop aanbeten. Dat is weleens anders…

Hier een typische bot-aanbeet; na de aanbeet even gaan liggen…

De latere winnaar Arjen staat weer naast Harrie en die gaat helemaal als een speer. Hij zal 20 vissen vangen.

Arjen met twee botten en een flinke puitaal.

Arjen met twee botten en een flinke puitaal.

Ook ik blijf de hele wedstrijd vis vangen, soms met een iets langere tussentijd, maar mijn vangst loopt door en ik eindig om 15:00 uur op 14 vissen. Een stuk of tien redelijke tot flinke botten en een paar scharren.

IMG_1509marcs-schar

Een van de scharren.

De vangst in vak A steekt daar schril tegen af; in totaal(!), ik meen, zes vissen. Er zijn vandaag vrij veel veel soorten gevangen: merendeel bot en schar, maar ook gul, paling, tong, zeebaars, puitaal en een slijmvis, nota bene door mijn koppelmaat Bram -die bovendien ernstig tegenstander van de slijmvisserij is. IMG_1510-zeebaarsje-van-harry Eerste in vak A wordt Ron met twee vissen, waaronder de paling (54 centimeter) die ook de grootste vis van de wedstrijd is. Doordat Bram een prachtige bot en die slijmvis vangt wordt hij daarmee vierde overall en ondergetekende met veertien  vissen vijfde overall. Bas zou Bas niet zijn als hij zich tot de tweede plek in vak B vist met 16 vissen, zodat hij als derde overall eindigt.

Rust en actie.

Rust en actie.

Helaas verlaat Bram -’s ochtend al aangekondigd- de wedstrijd vroegtijdig wegens een verjaardag. Helaas, want wij blijken het vandaag als koppel het best te hebben gedaan! Onze eerste en vermoedelijk enige prijs van het seizoen. Bij verstek aan Bram mag ik maar liefst drie maal lopen voor een prijs… IMG_1519prijzen In ieder geval, mijn eerste IJZZV medaille is een feit. De volledige en correcte uitslag (ik onthoud altijd verkeerd hoeveel ik zelf heb gevangen, ik dacht dat ik er 13 had…) is te vinden op de website van de IJZZV. De laatste wedstrijd op 30 mei ga ik helaas missen wegens de in maart uitgestelde tonijnenvangtrip te Kroatië, een redelijk excuus lijkt me.

Qua eindklassement zal het niet uitmaken, en dat maakt mij eerlijk gezegd ook niet uit. Op naar het volgende seizoen! Ik hoop vooral dat we niet meer hoeven uit te wijken. Ietsje hoger in de eindstand mag ook wel, trouwens 😉

En dan hoop ik voor nu dat na de komende week wisselvalligheid de geepspullen weer eens in actie mogen komen. En dat de harders er inmiddels brood van lusten…

Groeten! Marc