Tonijnvissen in Kroatië

Posted on 2 juni 2015

7


Inmiddels weer thuis zit ik na te genieten van de zeer geslaagde vistrip in Kroatië bij Lex Snoeys. Op Total Fishing.nl staan de verslagen van de drie dagen vissen. Wilma en Lex bieden eigenlijk een fantastische combi voor een mooie vistrip. Lex heeft veel wereldwijde zeeviservaring en wil gewoon wat vangen. Wilma zwaait thuis de scepter en maakt bijvoorbeeld het heerlijke eten. Het appartement is perfect verzorgd.

IMG_1748-Tonijn-op-de-nationale-munt-Kuna

Ik zit met de linkervoet omhoog. Tijdens de tweede dag vissen heb ik namelijk m’n enkel verzwikt. Na het scheppen van een emmer water bleef m’n rechtervoet achter een touw hangen en de boot maakte een flinke schommel. Ik ben ben op de been gebleven, “maar het zag er wel raar uit”, aldus Lex. Als ik was gevallen weet ik niet in welke houding ik me nu zou bevinden…

Het beetje pijn dat ik begin te voelen komt door het verbranden in de zon, denk ik dan nog, en ben m’n sokken maar aan gaan trekken.

In de schemering krijgen de muggen m’n enkels te pakken. Later op de avond tijdens het eten merk ik dat m’n voet dik aan het worden is. Gestoken door een beest is de eerste gedachte. De volgende ochtend blijkt het toch een verstuiking te zijn. Ik heb wel vaker pech tijdens een vistripje…Hoort er kennelijk bij. Uiteraard ben ik de derde dag gewoon meegegaan. Deze keer met schoenen aan de voeten in plaats van sandalen. Net wat steviger. Misschien achteraf maar goed dat m’n blauwvin niet zo grote is geweest…

IMG_1637-woelige-eerste-dag

Voor mij was dit de eerste keer chummend op tonijnvissen. Het voordeel van deze methode vind ik dat je tegelijkertijd ook aasvissen aan het vangen bent. Ook kun je met aas op de bodem op andere soorten vissen of met een pilker de stek afvissen. Tijdens het trollen zit je toch maar vooral te wachten. Ook mooi, maar wachten is leuker met een hengel in de hand. De veelbesproken John Dorey hebben we niet gezien.

IMG_1670-eelco-vlagbaars

De hoeveelheid vis die hier rondzwemt vond ik onverwachts groot. Al waren alle ‘aasvissen’ -horsmakreel, makreel, maar ook bokvis, vlagbaars en andere baarsachtigen- vrij klein. Congeraal stond ook al lang op m’n lijstje. Het is erg leuk, en voor mij onverwacht -ik dacht dat je die hier met dat heldere water vooral ’s nachts zou moeten vangen- dat deze hier op klaarlichte dag bovenkwam.

IMG_1667-conger-marc

Er zijn sowieso veel nieuwe soorten toegevoegd aan m’n soortenlijstje. Achteraf stom dat ik niet toch elk visje heb gefotografeerd dan wel de naam heb onthouden of opgeschreven. Moet ik tóch nog een keer terug…

IMG_1680conger-aan-de-pilker

Het mooiste visje van de trip vind ik eigenlijk de vlagbaars, wat een juweeltje. We vingen ze in periodes, dus als er weer eentje aanbrak ging ik langzaam binnen draaien na de aanbeetjes op pakweg 80 meter diepte. Ook deze baarsjes hebben namelijk last van trommelzucht en kunnen dan niet meer naar beneden. Het is me een paar keer gelukt ze weer terug te laten keren, want ze zijn niet de goede aasvis voor tonijn en te klein om te eten. En te mooi om aan de meeuwen te voeren…

IMG_1713-doorzichtig-koppie

Die paar uren vroeg in de middag met de groep blauwintonijnen rond de boot en de uiteindelijke vangsten zijn natuurlijk het hoogtepunt van de trip geworden. De beelden van de grote donkere torpedo’s die in het heldere water tot vele meters onder het oppervlak te zien zijn en rond de boot blijven trekken staan voor altijd in m’n geheugen gegrift. Tja, de eerste keer is bijna alles het indrukwekkendst.

IMG_1698Little-Tunny

IMG_1707little-tunny-rauw-carpaggio..Mmmm

Voor het beste resultaat moet het weer natuurlijk wél meewerken. Ook dat hebben we dus in maart ervaren en daarom besloten we met de auto te komen in plaats van te vliegen. Deze keer klopte de langere termijnvoorspelling echter helemaal en we hebben drie mooie dagen op het water gehad.

IMG_1717-marc-dril

Alleen aan het eind van de eerste dag trok de wind aan en gingen de golven vrij snel naar anderhalve meter hoogte. De rest van de tijd vertoefden we bij een temperatuurtje van begin tot midden 20 graden bij weinig wind op het water.

IMG_1718-mijn-eerste-blauwvin

De voorpret over een tweede keer laat zich makkelijk in beelden afspelen. Het is duidelijk wat er zoal hier kan gebeuren. En je staat hoe dan ook de hele dag van uit de boot te vissen. De uitrusting van Lex is dermate uitgekiend dat voor vrijwel alle soorten visserij -trollen, werpen, jiggen, standup, bodemvisserij, aasvis vangen- setjes klaarliggen. Je kunt dus snel inspelen op mogelijkheden. Omdat de boot ‘ankert’ middels een electromotor en GPS hoeft er geen anker gelicht te worden bij een snel vertrek.

Affijn, binnenkort een korte filmische impressie van onze vangsten. Hieronder alvast nog meer foto’s…

Groeten!

Marc

IMG_1735-flinke-bek

IMG_1720-van-twee-haken-verlost
IMG_1723-even-versuft
IMG_1725-terug-naar-de-rest
IMG_1727-dril-eelco
IMG_1731-bijnaIMG_1732-Vis-van-Eelco-en-nu-van-uit-een-andere-hoek
IMG_1733-de-vis-van-Eelco
IMG_1736-LEx-haalt-de-haak-uit-het-scharnier
IMG_1743-En-weer-los
IMG_1744-En-ook-deze-vis-zwemt-weer-weg