21 augustus 2015 Zuidpier

Posted on 21 augustus 2015

0


Ik ga vandaag eindelijk weer eens een keertje vanaf de Zuidpier met de bombetta vissen en zien wat er te vangen valt. Makreel, fint, geep, zeebaars?

Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden. Maar aangezien ik vandaag, op deze ene foto na, het fotograferen van vissen ben vergeten, zal ik het tóch kort houden. Er is namelijk lekker gevist, geduldig gewacht en de doelvis is gevangen. Ik vergeet trouwens ook m’n brood te eten; ik zat er dus lekker ‘in’.

Een vergezichtje

Het is nog lekker rustig op de pier, ik ben er rond 07:00 uur. Afgesproken met Nicolas, die dan al een uurtje aan het vissen is. Z’n shad heeft nog geen zeebaars opgeleverd.

Een stukje verderop aan de binnenkant tuig ik de feederhengel op. Ik heb ook een spinhengel en een kunstaaspakketje bij me, maar dat blijft vandaag onuitgepakt. Achteraf had ik ‘m best al opgetuigd kunnen hebben met een pilkertje en wat veertjes, omdat er altijd een school van iets ‘rovends’ voorbij kan komen. Want die kwam, uiteindelijk…

Het is hoogwater om 08:24 uur en er komt een windje uit het zuiden in de rug. Er staat een flinke stroming, perfecte omstandigheden om op deze plek de bombetta de ideale driften te laten maken. Er moet een loodhageltje boven het haakje om het aasje diep genoeg te krijgen.

Aan het oppervlak is echter geen activiteit te zien en de aanbeten blijven dan ook uit. Verkassen of toch maar blijven zitten?

Nicolas kiest voor het eerste en gaat naar de kop van de pier. Ik kies voor het tweede en gok dat er hier nog wel wat langs gaat komen. Ik vis in het begin niet te ver uit de kant omdat er vrij veel speldaas voor de blokken zwemt.

Het is half tien geweest als de eerste aanbeet is gekomen. Ik heb het niet door want ik keek even opzij. Zonder te kijken begin ik binnen te draaien en blijk prompt het aasje uit de bek van een vis te trekken. Stom!…Niet wegdromen, opletten!

Even na tienen, na wat kleine rukjes, schiet de bombetta onder. En nu is het wel raak, een makreel. Leuk! Hopen dat er meer zitten, want een maaltje verse makreel zou goed van pas komen. Er is, helaas nog buiten werpbereik, steeds meer springende en jagende vis te zien. Er gaat iets gebeuren.

En jawel, even later neemt ‘iets’ de bombetta weer op sleeptouw. Het is opnieuw een makreel die de feeder leuk kromtrekt.

Nicolas komt weer terug van de inmiddels drukke kop van de pier, gooit zijn dobber in en haakt gelijk een fint.

Het is het begin van een ‘fintenballetje’, want kort achter elkaar vangen we er een aantal. Nicolas, die zijn spinhengel wel optuigt, vangt er ook eentje aan een haringlijntje.

De meeste finten kunnen onbeschadigd retour, maar een aantal heeft het reepje vis diep ingeslikt en overleeft dit avontuur helaas niet. Uiteindelijk zit er voor ons allebei ook nog een makreel tussen, waaronder een mooie van 36 centimeter voor mij.

Even na 11:00 uur heeft de school zich verplaatst en krijgen we geen aanbeten meer. Een klein uurtje later is het voor mij mooi geweest.

Lekker om weer eens op deze manier vissend wat te vangen. Er komt helaas een bult wind aan, waardoor deze visserij weer even in de wachtstand kan.

Maargoed….Morgen ceviche met kakelverse makreel!

Groeten!

Marc