2 april 2016 IJZZV competiewedstrijd acht Zuidpier

Posted on 3 april 2016

2


Het rustige weer houdt gelukkig nog even aan, zodat de achtste competitiewedstrijd van de IJZZV mij een aangenaam dagje op de pier mag gaan bezorgen. Ik ben nog een beetje duf van gisteren en de elleboog vertelt me het vandaag rustig aan te doen. Dat doe ik dan dus maar.

Ik ga met één hengel onder de kant op gul vissen en met de andere op afstand voor platvis of wijting. Dat scheelt heel veel meters draaien en dat vindt elleboogje fijn. Dagwinst op centimeters voor mij is sowieso uitgesloten, de prijs voor de grootste vis van de wedstrijd is wel binnen bereik. En wie weet vang ik een leuk maaltje schar, lang niet gegeten. Het vasthouden aan deze tactiek zal me overigens volledig onderaan doen eindigen.

Plekkie

Het parcours is vandaag ietwat apart uitgezet en zorgt voor wat gemorrel. Het blijkt uiteindelijk geen probleem, er blijkt zelfs sprake van een echte wedstrijd. Ik krijg nummertje acht en dat is in vak A.

De vis blijkt driehoog opgestapeld te liggen. Zélfs ik heb slechts twee draaien zonder vis met de afstandhengel. In het begin vang ik vooral scharren en even na het hoge water om 12:05 uur dienen ook de wijtingen zich aan.

tripletje-scharren

Om me heen worden ook grote botten gevangen.

Rechts

Ik ben trouwens niet de enige die voor deze tactiek heeft gekozen. De buren ‘op rechts’ vangen af en toe een gulletje onder de kant, dus laat ik de gulhengel hoopvol liggen. Mijn kans op de grootste vis, die zich tot één minuut voor 15:00 uur kan blijven melden. Het is een gokje.

Links

Ik zal er uiteindelijk één aanbeet aan krijgen. De vis zwemt zich gelijk vast en komt dus niet op de kant. Met de andere hengel vang ik meer dan 35 vissen, genoeg voor een plek in de alleronderste regionen. (Had ik anders op 70 vissen uitgekomen? Wie weet…)

Buurman links en uiteindelijke winnaar Bas vangt er vandaag 104.

Bas-wint-met-114-vissen

In vak B vangt Paul er meer dan 90. In aantallen loopt de uitslag rustig naar beneden tot aan de mindere goden die minder dan 40 vissen weten te vangen. Er zijn wedstrijden met mindere vangsten! Alle precieze cijfertjes en uitslagen op de website van de IJZZV.

Behalve veel vis zijn er ook verrassingen, waarvan een -vroeger maats- zeebaarsje de minst grote is. Al snel vangt Jan namelijk een haring van 30 centimeter.

Op een gegeven moment staat Tom toch wel erg wild aan zijn kromme hengel te trekken.

Tom-met-fint1

Daar is iets aan de hand. Even kijken…

Tom-met-fint2

Uiteindelijk blijkt het een flinke fint (!) van 47 centimeter te zijn, de grootste vis van de wedstrijd.

Tom-met-fint3

Nounou, als de finten er nú al zijn…Het kan een mooie lente gaan worden. De gepen springen alweer virtueel door m’n hoofd. En de harders kunnen hun borst ook nat gaan maken…

De elleboog kijkt terug op een geslaagd weekendje vissen en is heel tevreden met de vangsten.

Groeten!

Marc