14 en 15 januari De Pieren

Posted on 15 januari 2012

0


Eindelijk weer ’s op de Noordpier.

Zaterdag een wintercompetitiewedstrijd van Zeevistips.nl en zondag ‘vrij’ vissen op de Oude Kop van de Zuidpier. Na lange tijd weer ’s kijken of op de pieren een visje verschalken valt. Ik keek er naar uit. Ik heb de afgelopen maanden weinig kunnen vissen. Op de paar ‘goede’ dagen van de afgelopen maanden was ik aan het werk en als ik vrij was kwamen de regendruppels regelmatig horizontaal voorbij. Nu was het uitzonderlijk mooi weer en erg rustig. De zee beweegt natuurlijk wat langzamer zodat er bijvoorbeeld zaterdag op de Noordpier aan de buitenkant een stevige deining stond.

We visten een wedstrijd van de wintercompetitie van Zeevistips.nl. Edo en ik arriveerden samen en we stonden rond 11.45 nét voorbij de bocht te vissen. De wedstrijd was van 13.00 tot 17.00 uur. (LW rond 14.45) Er waren, ik meen, acht deelnemers. En tsja, helaas, het was geen wedstrijd met grote vangsten. Ik heb het het eerste uur aan de buitenkant geprobeerd: flinke stroming, veel vuil in het water, heel veel meeuwen (Drieteen-meeuwen in dit geval) en geen vis. Geen leven zelfs, want na een kwartier kwamen de pieren bijna intact weer terug op de kant. Wel kreeg ik een meer dan maatste onderlijn compleet met lood op de kant. Regelmatig schampte een meeuw de lijn, maar ik heb er gelukkig geeneen gevangen. Ik was zo ongeveer de laatste visser van de hele pier die het dan ook maar aan de binnenkant ging proberen. Ik had dit nog nooit meegemaakt, iedereen viste aan de binnenkant!

De eerste beetjes dienden zich aan en helaas, wedstrijdtechnisch gesproken, kwamen er een paar ondermaatse wijtingen omhoog. Erna volgde een maatse complete onderlijn voor Edo en een jojo-onderlijn voor mij. In ieder geval ging ik met meer materiaal naar huis dan waarmee ik was gekomen 😉

Tegen het einde kwamen er gelukkig toch nog twee scharretjes zodat ik de gehate nul gedag kon zeggen. Het was erg leuk weer ’s op de Noordpier te staan, het blijft een mooie stek.

Ik had aas over om de volgende dag op te maken. En ik ben sinds lange tijd weer ’s naar een andere favoriete stek te gaan: de Oude Kop van deZuidpier. De zuidpier is momenteel vooral gesloten, want er wordt opgeknapt. De pier was vandaag weer ’s open. In combinatie met mooi weer, verwachtte ik drukte. De Oude Kop is meestal lekker rustig. Met de vaargeul op werpbereik, diep water dus kans op vanalles. Helaas kon ik vissen tijdens het ‘verkeerde’ tij (want afgaand). Ik kan me voorstellen dat de binnenkant momenteel erg ‘zoet’ is, vanwege de waterafvoer van de afgelopen regenval. Aan de stroming (vooral later in de middag) te merken, moest er een stukje terug flink gespui aan de gang zijn. Ik was er van 12.00 tot 16.00, twee hengels. De vangst, ongeveer 20 stuks, waren meest wijtinkjes (15-23cm), een scharretje en een zeebaarsje (18cm), bijna elke worp vis, één triplet, zes doubletjes. Slechts één wijting was maats. Activiteit genoeg dus, en dat was ook wel weer’s leuk. Dit werd afgewisseld met babbeltjes met wandelaars, waaronder een familie waarvan de jongetjes voor het eerst, met gegiechel en geginnegap, een wijting vastpakten. En daarna eerst om een doekje vroegen en vervolgens hun handje in het gezicht van hun moeder duwden; ‘mam, moet je ruiken!…..’

Gisteren succesvol in het opvissen van materiaal, vandaag was ik de geluksvogel qua aas. De buurmannen gaven me bij hun vertrek ruim 100 pieren (nog bedankt!). ZIj hadden al de hele nacht op de pier gezeten en wat gulletjes gevangen. Voor het eind van de sessie waren ze nog even op de Oude Kop neergestreken, maar vingen niet zo veel en waren een beetje klaar met vissen. Moet ik toch snel alwéér aas gaan opmaken 🙂

groeten

Marc