23-02-2012 Dagje Europoort

Posted on 24 februari 2012

0


Ik heb er sinds m’n eerste keer vissen in de Nieuwe Waterweg, een jaar of vier geleden, op moeten wachten, maar het is gebeurd. Ik heb m’n eerste vis in deze stoere stroom gevangen! Een mooie gul van ruim 50 cm is het geworden, voorwaar een mooie eersteling. Ik heb nu een keer of acht in de Waterweg gevist (kunstaas-sessies meegeteld).

Het plan was eigenlijk dat Eelco en ik een dagje gingen wrakvissen, maar dat ging wegens het weer niet door. In de Europoort kun je altijd wel ergens vissen. Het goede tij viel mooi, hoogwater rond 16.00. Rond 12.00 gooiden we voor het eerst ons loodje in de Waterweg op een stek op de landtong, tegenover de Stena Line. Met hoop op een mooie gul.

Al redelijk snel had Eelco de eerste kleine wijtingen en gulletjes te pakken. We visten allebei met een jojo met grote haak 2/0. Eelco had ook een hengel met afhouders, haak 2 staan. Ik zette er na een uurtje eentje bij met wapperlijntjes, haakje 4. De stroming viel mee, zodat we rmet 175 gram geankerd redelijk relaxed konden vissen. Af en toe een klein wijtinkje/gulletje tot kort na hoogwater een paar serieuze rammels op mijn hengel iets moois voorspelden. En ja hoor, hangen, flinke weerstand, en ik lag best ver. Het draaien ging voorspoedig tot een meter of 15 uit de kant.

Vast, ik kon de voorslagknoop nét boven het water zien. Snel de spanning eraf, hopen dat de vis zich weer loszwemt. Eerste pauze…nee, nog vast!. Tweede pauze: ik kon de vis voelen trekken en wegzwemmen. Ik gaf meer lijn…nog effe,…..hengel hoog, draaien en los! Daar kwam-ie…pff.

De stroming nam toe en het aantal aanbeten nam af. Rond 18.00 werd het tijd te gaan verkassen. Ik heb de aantallen niet goed bijgehouden: Ik meen dat aan de Waterweg ik ongeveer 5 vissen had en Eelco tegen de 10. Meest ondermaatse wijting en gul.

We gingen op de Papagaaienbek kijken. Wind redelijk in de rug daar. Een praatje met twee vissers leerde dat er ook hier vooral klein spul gevangen wordt, vooral wijting. Eelco had nog een andere stek in gedachten en die werd het, aan de Yangtzehaven. Windje in de rug, verlichting ter plaatse en zelfs beschutting. Preciezer kan ik niet zijn, behalve een plaatje.

Die beschutting kwam goed uit want in de loop van de avond kwam er een enorme mist langswaaien: koud en vochtig. Maar eerst effe de macaroni opwarmen!

We visten allebei met een hengel, Eelco met rode bezemafhouders, ikke met metalen afhouders met haakje 6. We hebben er gestaan van ongeveer 19.00 tot 00.00 en hadden in driekwart van de draaien via. Ook hier meest ondermaatste wijting, en voor allebei een flinke steenbolk tussendoor. Allebei tussen de 10 en 15 vissen, een paar meer voor mij, zoiets…. Ik had één tripletje wijting.

Toch wel apart dat zo’n beetje de hele nederlandse kust vergeven is van de wijting van één jaargang. In de maag van de gul zaten trouwens twee flinke spieringen (!). Maar het was wel weer ’s een lekker dagje vissen vangen met een mooie bonus-gul.

Volgende week misschien wél op wrakkentocht, anders opnieuw een ‘europoortje’.

groeten

Marc