24 maart Zuidpier Vissen met Pieter

Posted on 24 maart 2012

6


Na de sof van gisteren moest er vandaag dan toch écht wat worden gevangen. Ik had Pieter, buurtgenoot en mede-Schotlandganger, uitgenodigd mee te gaan. Hij had nog niet eerder vanaf de pier gevist, dus leek het me leuk als ik een paar gullen tussen de stenen vandaan kon halen en hem ook te laten vangen. Aangekomen voorbij de bocht was er slechts één plekje vrij, tot aan de kop toe stond het behoorlijk vol, de keus was snel gemaakt. Net als bij een wedstrijd, je moet het ermee doen. Op deze plek bleek de nieuwe rij blokken wel errug onhandig neergelegd. Je kunt er moeilijk op en al helemaal niet meer tussendoor.

Rond laagwater bleef het bij ons rustig, terwijl er hier en daar zeker wel vis bovenkwam. Na ruim een uur vissen bij ons de eerste aanbeet, een ondermaatse die terug kon. Even daarna een tweede, kleiner dan de eerste, en die werd helaas meeuwenvoer, want de haak zat te diep. De derde was zo goed als maats. Deze had ook geslikt en ging in de tas. De vierde was over de 40cm en bleef hangen tussen de laatste stenenrij. Gelukkig had Pieter goede klimschoenen en kon hij de vangst veilg stellen. Daarna volgde een periode met een aatal vastlopers, al dan niet na een aanbeet. Het breeklijntje deed z’n werk goed. In driekwart van de draaien kwam de rest terug, al dan niet met vis of de haak licht verbogen. Helaas gebeurde dit terwijl een vriend van Pieter even kwam buurten, geen spectaculaire vangsten, eerder geknutsel en opnieuw proberen.

Het was inmiddels een uurtje over hoogwater heen en de aanbeten namen ook bij de buren af. Toch kwam er nu bij ons ineens een mooie dikke 40er naar boven. Daarna een vastloper op één hengel, alles kwijt dus inpakken. De 80 piertjes waren op drie na verbruikt. Aangekomen bij Marc’s fameuze Laatste Draai, want ja hoor, de grootste van de dag, begin 50 cm, kwam even die piertjes als galgenmaal opsnoepen. Daarmee kwam het eindresultaat op 10 vissen, waarvan zes maatse. Een lekker dagje gulvissen op de Zuidpier en Pieter is al bíjna zover om z’n eigen zeehengel te kopen.

Groeten!

Marc