3 juni 2012 Gerookte Vis

Posted on 6 juni 2012

0


Een regenachtige zondag, ‘the day after’ m’n beroerde prestatie tijdens de 16-uurs ;-). Vandaag niet vissen, de zagers maak ik later deze week wel op. De vriezer, althans mijn vislade en de tweede illegaal geclaimde lade, begon uit te puilen van de vis. Er moest weer eens groot-verwerkt gaan worden, in dit geval vis gerookt worden in het rookoventje. Inmiddels gebruik ik dit ding een paar jaar tot tevredenheid. En er heeft al vanalles in gelegen: gul, wijting, geep, makreel, zeebaars, tong, schar, zeeforel. Ik beschouw mezelf zeker niet als expert op visrookgebied, vooral het pekel/zouten/drogen-gedeelte verkeert bij mij nog in experimentele fase. Als de vis eenmaal in het oventje op het gasfornuis ligt, houd ik de tijd nauwkerig in de gaten. Over het algemeen krijg ik geen klachten ;-).

De steenbolkfilet, gulfilet en de geep moesten op. Vrijdagavond had ik al pekel gemaakt met diverse kruiden. Zondagochtend de vis een uur in de redelijk sterke pekel gelegd en daarna een paar uur deels buiten en deels binnen laten drogen -maar dat was meer vanwege de regen.

Daarna de boel in drie etappes van ongeveer 25 minuten gerookt. Een klein openingetje in de deksel, de afzuiger op een lichte stand en hier en daar een raampje open: al snel hangt er een heerlijk lichte rooklucht in huis. De rookmelders vinden het prima. En dan is dit het resultaat.

Daarna hebben Petra en ik en diverse vrienden gesmuld en dat gaan we komende week ook nog even doen.

Groeten!

Marc

Posted in: Culinair