Zandvoort 25-06 vs. IJmuiden 26-06: 0-7 Eerste zeebaars van ’t seizoen is binnen

Posted on 26 juni 2012

4


Voor mijn doen heb ik al een tijdje niet gevist en dat kriebelde. Ik kon niet vissen omdat ik op een ‘verkeerde’ fiets heb gefietst, in Barcelona een paar weken geleden. Het stuur van de crossfiets stond voor mij te laag, waardoor ik m’n nek heb verstrekt of zoiets.  Een paar weken geleden was het nog een pijnlijk plekje in de nek. Inmiddels zijn er een paar spiertjes overbelast in m’n rtechterarm. In combinatie met veel wind is dat geen fijne combinatie om ’s lekker te gaan vissen. Het gaat gelukkig langzaam beter, zodat de visdrang weer een uitweg zag.

Het afgelopen weekend ging naar verjaardagsfeestjes,. Maandag en dinsdag waren deze week de vrije dagen van het werk de vooruitzichten waren gunstig: vissen dus. Het feestje op zaterdag was in Rotterdam, dus een mooie reden weer ’s langs te gaan bij Hengelhuis Maassluis. Mooie steekzagers gehaald en een paar molens ter reparatie aangeboden.

Maandag zou de strand-dag op Zandvoort gaan worden, ietsje minder wind, W 5-6, dan de voorafgaande dagen. Wel droog, maar weinig badgasten leek me. En de Zuidpier zou afgesloten zijn. Laagwater was pas om 16.00, ik zat om 11.00 op de boulevard op een bankje een broodje te eten en uit te kijken over de prachtige branding. Op m’n gemak de hengel opgetuigd, waadpak aan en het strand op.

Op de webcam had ik diverse hotspots gezien en ter plekke besloot ik af te zien van de wandeltocht. Dat komt een andere keer nog wel.

Affijn, ik heb ruim twee uur lekker op een winderig strandje staan hopen op een baars. De arm begon wat te steken en hield het nét. Het aas kwam steeds zo goed als ongeschonden weer terug. Ook begonnen er een paar kitesurfers akelig dicht langs de kant te varen. Bij elkaar opgeteld werd het genoeg om ermee te stoppen. Ohja, ik had ook een verslagje op zeevissen.com gelezen over een nachtwedstrijd op zaterdag 23-06 op het strand van Zandvoort; eerder beëindigd wegens geen vis. Dat hielp ook niet.

 

Dinsdag zou een mooie dag worden -en dat werd ‘t. Laagwater eind van de middag, weinig wind, veel zon. Ik had ingeschat dat het water troebel zou zijn, ook aan de binnenkant. Er was onlangs weer makreel gevangen begreep ik, maar met troebel water wordt die visserij lastig. Maar toch, één hengel voor de bombetta en eentje voor op de bodem, zowel voor ‘tussen de stenen’ als op afstand. Zagers en geep als aas, ik ging het wel zien. Wat kunstaas completeerde de ‘een dagje naar de pier in de zomer’ uitrusting. Om 11.30 gingen de eerste haken met zagers te water, aan de buitenkant aan een ultra-cheapo gullenmontage. Een zeebaars of een gulletje, dat leek me redelijk kansvol, zo nét na een wilde zee. In de eerste twee uur had ik de tijd om de bombetta-hengel op te tuigen en af en toe een worp of twee aan de binnenkant te doen. Nicolas zou ook komen vissen. Toen hij arriveerde had ik al drie gulletjes (34, 35 en 43) helaas allemaal geslikt en twee nét ondermaats. Daarna weer een ondermaatse. Deze wel teruggegooid, maar helaas, toch weer meeuwenvoer. In deze tijd stond Nicolas relaxed z’n hengel op te tuigen. Toen hij klaar was, was het schooltje alweer bijna voorbij. Ik ving nog één maatse (39cm). De attractie van de dag was de passage van een aantal bruinvissen. In heel rustig tempo kwamen de ruggetjes boven, het blijft mooi om te zien. Toen was het laagwater en werd het stil. Nicolas besloot naar de sluizen te gaan.

Ik had nog aas voor een paar worpen en besloot het daarna voor gezien te houden. Een wandelaar (naam nu alweer vergeten, gezichten vergeet ik niet) en ik raakten aan de praat. Tijdens dit praatje ineens een mooie beet. Zeebaars? vroeg hij. Ik dacht van niet. Het voelde ongeveer hetzelfde als een gulletje. Maar toen de vis boven was, bleek het wel degelijk een baars te zijn (39cm) geen joekel dus. En aan een spinhengel een stuk leuker, maar toch. M’n eerste van het seizoen gaat morgen in het rookoventje. Dat wordt smullen!

Nu maar hopen dat de arm snel hestelt zodat ik weer voluit kan vissen. Effe niet meer vissen dus…..een paar dagen, ofzo.

Groeten!

Marc