14 – 7 – 2012 Strand Zandvoort

Posted on 14 juli 2012

2


Het werd weer ’s tijd voor zand onder de voeten. Nicolas en ik hebben zaterdag (16:00-21.00, LW rond 20.30) geprobeerd vanaf strand Zandvoort een zeebaars te vangen. Amsterdammers zonder rijbewijs als wij zijn, gingen we met de trein.

De omstandigheden leken prima. Geen regen meer na een zeer natte ochtend, minder wind (NW 3) en nog wel een mooie branding van de afgelopen dagen.

De eerste zandbank van dit strand is zeer lang en kent eigenlijk geen muien. Onder het motto: ‘zeebaars kan overal zwemmen’ bespaarden we ons een lange wandeling naar een mui op een iets rustiger stuk strand. Dankzij het ‘mindere’ zomerweer waren er trouwens overal weinig strandbezoekers, naar Zandvoortse begrippen dan. We konden redelijk ongestoord vissen.

Allebei twee hengels, zagers en mesheften was het aas. Nicolas viste met een wapperlijn en een twee-haaks-paternoster aan strandhengels. Ik met een wapperlijn aan een strandhengel en een wapperlijn aan een spinhengel. Er was weinig stroming zodat 180 gram piramidelood goed bleef liggen. Met de spinhengel viste ik dicht onder de kant met een 50 grams loodje. En dat bleef eigenlijk ook best goed liggen.

De eerste vis, een bot van rond de 30cm, kreeg ik aan de strandhengel. Helaas had hij de tweede haak van de pennel-rig geslikt: lijn afgeknipt en snel terug. Aangezien de hoofdlijn van de deze hengel nylon is, heb ik de aanbeet niet gezien. Daarna was Nicolas aan de beurt, ook met een bot van hetzelfde formaat. Ook geen beet gezien. Sommige draaien kwamen er veel mesheften en groene kleverige vuilplukken mee.

Even later viel de lijn van de spinhengel (met gevlochten lijn) slap. Effe draaien, weerstand….meer weerstand en….pang! Alles weg! Hmm…….Was dit een vis, een bos mesheften, een combinatie? De zaak opnieuw opgetuigd en weer ingegooid. Inmiddels konden we op de eerste bank staan en lukte het helaas nét niet om over de tweede bank te komen. Even later weer een tik op de spinhengel, gevolgd door een buiginkje: vis!. Jawel weer een bot van het formaat van de dag. Een uurtje later kwam er voor Nicolas ook weer een bot.

Rond laagwater waren de zagers op en vonden we het welletjes. De magische laatste worp leverde vandaag geen verrassing op. Tóch lekker gevist in -vistechnisch, niet zomertechnisch- lekkere omstandigheden.

Groeten!

Marc