26 juli 2012 Vissen met Eelco: tongen uit de Waterweg

Posted on 27 juli 2012

6


Het dagje vissen met Eelco begon rond 13.00 vandaag op station Rotterdam Lombardijen. Eelco stond al klaar met de auto, dus instappen en wegwezen. We gingen voor een baars en/of een tong. We hadden onze spin- en strandhengels bij ons. Waarheen? Europoortgebied of toch Zeeland? Toch eerst maar Zeeland. We gingen eerst al stekhoppend met kunstaas op zoek naar een baars.

De eerste stop was op de Brouwersdam, het was afgaand water dus we visten aan de beste kant van de dam. Schouder aan schouder lieten ook wij de veertjes en pilkers zakken. Hier en daar kwam er vis naar boven (makreel, baars, valsgehaakte geep). Ook liet de beste visser van allemaal, de zeehond, zich even zien. Ondanks de waanzinnige stroming wist ik de bodem te bereiken zodat ik vooral mosselen ving. Ook Eelco had hier geen geluk. Door de oppervlakte heen waren af en toe schooltjes flinke harders te zien, die er rondzwommen alsof er geen stroming stond. Na een seintje dat de politie kwam, verlieten we het plekje om verder te gaan naar de volgende stek. Geing hier een keer gestaan te hebben, maar met écht vissen heeft het niet heel veel te maken. Om te vangen is het een gouwe stek, maar levensgevaarlijk. Het is dan ook goed voor te stellen dat je er gewoon niet mag komen. Maarja, het hek dat er omheen staat komt tot je middel, dus een belemmering van niks.

De volgende plek vonden we naast de Oosterschelde-kering. Hier konden we de stroomnaad nét bereiken met onze pilkers. Naast ons kwam een oudere man te staan. Met een shad aan een dropshotmontage en een strandhengel had hij reeds bij z’n eerste worp vis, een mooie gul van 50+. Wij verspeelden onze pilkertjes aan de stenen. Zonder vangst reden we rond 17.30 weer door. Westkapelle was nu het doel. Daar aangekomen zag het er verdacht rustig uit. We hadden niet veel zin nóg veel meer te verkassen. Dus óf hier proberen een tong te vangen óf terug naar de Nieuwe Waterweg, waar goede tongvangsten gemeld werden. Het werd de Waterweg en we belandden op een plekje achter AVR. Eelco had daar ook nog niet eerder gevist.

Er zaten vijf andere vissers bij ons in de buurt. Het groepje van vier zat er al een paar uurtjes en had nog niets. De andere visser spraken we later eventjes, hij had een paar tongen, waaronder een flinke. En hij gaf nog wat goede tips over goede plekken met weinig kans op vastlopers. Onze aankomst was een uurtje voor hoogwater, zodat we tot ongeveer 00.00 een paar uurtjes met afgaand water hebben gevist.

Eelco had twee wolhandkrabben en ik mocht m’n eerste tongen uit de Nieuwe Waterweg draaien. Eentje van 28 cm en, na een paar heel flauwe beetjes,  eentje van maar liefst 40cm, een evenaring van m’n PR.

In ruil hiervoor heb ik na vastlopers twee onderlijnen gedoneerd. Opvallend was dat hoe later het werd, het steeds harder ging waaien. Meestal is dat toch andersom?

Met twee maatse tongen over een dag vissen met z’n tweeën onsteekt bij menig visser de frustratie over de slechte vangst. Wij hebben echter toch een fantastisch dagje zomervissen achter de rug!

Groeten!

Marc