15 en 16 november 2012 Zuidpier: Mistig, frissig en vissig

Posted on 16 november 2012

0


Het was wederom prettig toeven op de ‘Zuid’: twee daagjes proberen veel scharren te vangen en de kleine wijtinkjes te vermijden. Ook nog een paar uurtjes achter de gul aan: de wintervisserij is al behoorlijk op stoom aan het raken.

Donderdag visten Nicolas en ik samen. Het was mistig en daardoor aan de koude kant. We begonnen rond 12:00 (LW) met ieder één hengel in de bocht. Diverse soorten zout aas en ook verse pieren en mesheften. Al snel kwamen de eerste, soms wel erg kleine, scharretjes en wijtingen op de kant . Een uurtje later vielen de aanbeten stil. Tijd dus om de tweede hengel op te tuigen en deze aan de binnenkant uit te gooien. Er was een zeehond druk aan het vissen. Deze hengel leverde twee kleine wijtinkjes op, dus inpakken maar weer en de visjes versnijden tot aas. Aan de buitenkant begon de vloedstroom inmiddels in te zetten. Voor Nicolas het sein om te verkassen naar een plek voorbij de bocht om achter de gullen aan te gaan zitten. Ik bleef nog eventjes. De reepjes wijting leverden gelukkig nog twee scharren op. Goed, ik ook verkassen om tussen de stenen te gaan vissen. We hadden een goeie stek te pakken en bij mij zat de spanning er goed in. Echter, na een uurtje in natte kou naar een stille top kijken, werd die wat minder. En het zag er zó veelbelovend uit: felle stroming, niet al te helder water. Mja…Een half uurtje later won de rede het van hjet gevoel: dit werd niks, het was klaar voor vandaag, eindstand magertjes, drie scharren en vier wijtingen voor de meeneem. Ik had nog ruim 50 verse pieren over. Mooi, morgen revanche!

Vrijdag een uurtje eerder vertrokken om te kunnen profiteren van het bijtmoment tijdens de laatste ebstroom. Begonnen met vissen om 11:15 (lw 12:48, hw 17:07) Met twee hengels op ongeveer hetzelfde plekje als donderdag, weer met verse pieren en diverse zoutwaren. Het was, ook wegens geen mist, ietsje beter uit te houden. Er stond een licht zuidenwindje, recht op de neus dus. Voor de test had de ene hengel gevlochten lijn en de andere nylon als hoofdlijn. Het was alweer lang geleden dat ik dit weer ’s had vergeleken. En in deze ‘altijd prijs’-tijd is het leuk testen.

De aanbeten op de gevlochten lijn waren prachtig te zien, maar niet elke beet hing. Wel leuk om te merken dat scharren heel fel kunnen aanbijten. Diverse keren dacht ik aan de aanbeet en de eerste weerstand te voelen met een wijting maken te hebben. Op de nylon heb ik een enkel aanbeetje kunnen bespeuren, terwijl deze hengel de meeste vissen ving. Zoals bijvoorbeeld een tripletje wijting waarvan ik de aanbeten niet heb gezien. Maar ook kwam deze hengel het vaakst met kale haken terug. Elk soort aas werkte, trouwens.

Na vijf uur vissen stond de teller op 12 resp. 13 meeneemscharren en -wijtingen. De vangmomenten waren het laatste uurtje voor laag water en ongeveer twee uur na laagwater begon het weer. Het was lekker rustig op de pier, er stond een visser of acht verdeeld over de bocht. Aan de stipjes te zien moet het op de Noordpier lekker (?) druk zijn geweest.

 

Groeten!

Marc