20 mei 2013 Noordpier Wijk aan Zee Eerste geep van het jaar

Posted on 20 mei 2013

10


Een kadootje van Moeder Natuur: ik vang dit jaar de eerste geep (61cm) op m’n verjaardag. Voor mij is het zomerseizoen officieel geopend! Dat is dus ongeveer drie weken later dan vorig jaar, en dat loopt prima in de pas met de wat uitgelopen winter. De watertemperatuur heeft pas nu de ‘magische’ 12 graden bereikt.

Even leek de regen deze dag goed te verpesten. Nadere bestudering van de buienradar leerde dat er aan zee een stuk minder regen zou zijn dan in onze woonplaats. Petra wilde ook wel naar buiten en we togen in ’t autootje naar Wijk aan Zee. We reden inderdaad uit de regenbuien naar een gebied met ‘vochtige lucht’.

Met de karperhengel, een paar bombetta’s, klein spul en een halve diepvriesmakreel liepen we de Noordpier op. Veel (schar)vissers aan de buitenkant vissend in het bruine water. De binnenkant zag er gelukkig helder genoeg uit voor dobbervisserij. En het water was daar lekker plat wegens de NW-wind. Het was afgaand tij. De aalscholvers hadden het druk met (zo leek het) zandspiering vangen: vrij lange, dunne visjes, die kronkelden als een paling tussen de snavel.

Petra en ik wandelden gezellig samen naar de kop. Wat foto’s maken en wat babbeltjes met vissers tussendoor en ik kon mooi deze pier weer ‘ns even bekijken. Ik was hier lang niet geweest. Nergens sprong vis, dus er was geen acute noodzaak gelijk de hengel uit te gooien, hooguit hier en daar effe vijf minuutjes…

Marc vissend Foto Petra de Boer

Kort voor de kop zag het er veelbelovend uit: diverse stenen staken uit het water met geultjes ertussen op een paar meter uit de kant. Een mooie plek om het ‘ns wat langer te proberen. Inmiddels was de lucht iets vochtiger geworden en kon je toch weer spreken van diverse buitjes. Niet helemaal de bedoeling, maar al vissend was het te doen.

Geep kondigde de aanwezigheid aan door over m’n bombetta heen te springen. Yes, ze zijn er! En even later was het moment dan daar: ik voelde ineens de flinke aanbeet, want ik stond natuurlijk nét even de andere kant op te kijken, naar een paar schreeuwende meeuwen ofzo. Het moest, gezien de weerstand, een leuke zijn. De haak zat veel te diep, dus hij kon niet terug. De eerste voor in het rookoventje is binnen.

De gulzige eerste

Er volgde nog één aanbeet, maar deze vis liet gewoon snel weer los. Slechts één vis gevangen, maar hé….ze zijn er weer.

Ik ben blij.

Groeten!

Marc