7-6-2013 Zuidpier

Posted on 7 juni 2013

16


Plat en helder

Nou, ik heb ’t weer ’s geprobeerd, een vis vangen. De buitenkant van de Zuidpier gaf vandaag mooie beschutting tegen de nog steeds enthousiast blazende noordenwind, vandaag rond kracht 4. Laag tij viel rond 11:30. Een middagje vissen uit de wind in de zon met opkomend water, ik had er zin in. Karperhengel en spinhengel mee en met de hoopgevende berichten van een school makreel vorige week aan de Noordpier in het achterhoofd liet ik vol goede moed het aas rond 12:15 te water. Vandaag zou ik toch wel wat moeten kunnen vangen..

De eerste paar uur viste ik met de karperhengel en een bombetta. Er was aardig wat geep te spotten, regelmatig spetters aan het oppervlak als er weer een schooltje krioelend door elkaar de liefde bedreef. Na ruim twee uur was er eindelijk een vis in m’n aas geïnteresseerd: kolkjes in de buurt van de dobber, en de geep kwam uit het water met het aas in de bek….Nog even wachten…..En toen liet-ie weer los…..

De stroming was er inmiddels weer ingekomen en met een paar loodhageltjes aan de haaklijn hoopte ik ietsje dieper een makreel de verleiden. Na een uur gaf ik dat ook op en besloot nog een uurtje met kunstaas te gaan gooien. Lang niet gedaan en leuk om weer ’s te doen. Een pilkertje met een stripje makreel als twistertje aan een haakpunt van de dreg liet zich lekker ver werpen. Maar zowel langs de bodem als op half water kon ik geen interesse wekken. Ik heb één geep tot kort voor de kant zien volgen zonder te pakken.

Een grijze zeehond liet z’n grote kop één keer zien, er was geen activiteit van meeuwen of visdiefjes te bespeuren. Langs de kant tussen de stenen was geen visbroed te zien. Wel veel kwallen.

De vangst van de dag was trouwens het dobbertje dat de buurman een uurtje ervoor had verspeeld wegens vastzitten onder de kant. Maarja, hij had z’n hengel niet in de hand tijdens het vissen. En vissend vanaf de pier is de kans dan héél groot dat de lijn ergens achter blijft hangen, je moet de boel blijven controleren. De donatie van de dag mijnerzijds was het pilkertje. Je moet namelijk niet de telefoon opnemen als je zo’n aasje vanaf de pier aan het binnendraaien bent, want dan stop je met snel draaien en zinkt het naar de bodem. Ik dacht dat ik, de hengel tussen knie en schouder klemmend, met de andere hand wel kon blijven draaien. En dat kon natuurlijk niet. (Met m’n gladde jas viel na een kort rekensommetje de ‘telefoon tussen hoofd en schouder klemmen’-optie af)

Dankzij de lange winter en de aanhoudende noordenwind wil het allemaal nog niet zo best deze ‘zomer’. Het wordt een mooie uitdaging weer ’s een visje te vangen. En dat gaat zeker weer ’s gebeuren.

Volgende keer, denk ik.

Het aantal lezers/volgers van dit blog begint, ondanks de magere vangsten, langzaam maar zeker toe te nemen. Leuk!

Voel je vrij als, regelmatige dan wel incidentele, lezer te reageren. Ik ben benieuwd wie jullie zijn.

Groeten!

Marc