14 juni Weer ’s een keertje op de Oude Kop

Posted on 15 juni 2013

4


Het leuke van het vissen vanaf pieren is de variatie aan te vangen vissoorten. Je  kunt al die soorten vanaf een zelfde plek met bepaalde technieken gericht bevissen. En dan nog is er goede kans op een onverwachte vangst. Met de vertraagd op gang komende zomer wist ik het vandaag even niet: waar moet ik nou op vissen ? Geep, makreel, schar, gul, zeebaars, fint, tong, het zou allemaal kunnen. Ik ging maar ’s van alles wat meenemen. Het had afgelopen dagen flink gewaaid, gelukkig weer ’s uit het zuidwesten. Vandaag zou de wind in de middag gaan afnemen van 6bft naar 2bft. Laagwater viel rond 16:00, ik zou gaan vissen tot in de avond. Nico zou ook komen en had nog ouwe zagers. Ik had alle mesheften, makreel en zoute pieren/zagers uit de vriezer gehaald om vandaag niet meer mee terug te nemen.

Ik vertrok rond 14:00 met vier hengels en een goedgevulde rugzak naar de Zuidpier. Twee strandhengels, een spinhengel en m’n meer dan 30 jaar oude karperhengel van glasvezel om mee te dobberen. Het werpgewicht is een gram of twintig, slechts lekker te gebruiken in rustige omstandigheden. Het ding gaat krom tot het handvat bij een makreel of een beetje geep, leuk om af te toe weer ’s mee te vissen.

Ik zou voorbij de bocht met de strandhengels en de mesheften gullen gaan belagen. De andere twee gingen mee ‘voor het geval’. Dus een paar dobbers, een paar pilkertjes, streamers, loodkopjes met softbaits. En ach ja, ook maar een paar platvispaternostertjes en loodjes.

Doordat de wind in de ochtend nog kracht 5 á 6 was, was de pier nog gesloten. Ik gokte dat bij m’n aankomst de wind genoeg was afgenomen om de pier weer te openen. Ja helaas: de rode vlag wapperde en het hek was dicht. Nouja, dan maar de Oude Kop, ik had er lang niet gevist en er was plek. Enkele buren waren aan het inpakken en hadden in zes uur tijd geen beet gehad. Toen Nico rond 17:00 aankwam had ik ook nog geen vis gezien. De pier was nog dicht, de wind was al gehalveerd. Vissen met de bombetta en met kunstaas leverde één mager kolkje op. Bodemvissen op platvis moest het dan maar doen.

Lekker plekkie zo

Na een uurtje, de vloedstroming was op gang gekomen, kwam de eerste vis boven, een mooie tong voor Nico, 30 cm. De oude zagers waren de jackpot. Gelukkig had hij er nog genoeg zodat we daar een paar uur met twee hengels per persoon mee konden vissen. Er volgden enkele scharren, ook in doublet-vorm, maar veelal mager en mossig, dus die gingen weer terug. En even later ook voor mij de eerste tong, precies 24 cm.

Rond 20:30 werd de pier door de Reddingsbrigade geopend. Mja, wat doen we nu, de buren waren al aan het inpakken. Zij hadden één botje en een flinke gul verspeeld. Wij hadden al tong. Nico ging op z’n scooter even kijken en het zag er niet heel erg veelbelovend uit. Nog even twijfelen.

De pier gaat open, de vlag hangt slap

‘Ik draai eerst nog effe een grote tong binnen’ grapte ik bij een zware draai. Nu ging iedere draai zwaar omdat de lijn uit de vaargeul door een kleirand moet worden getrokken en op een gegeven moment wel vrijkomt. Maar deze draai bleef zwaar gaan, dus hoop begon te gloren, Het bleek een doublet van een schar en een mooie tong, 35cm.

Mooie tong

Goed, we bleven nog even. Tevergeefs, dat wel, want de krabben waren ook wakker geworden en bleken sneller dan de tongen. Nico besloot nog even naar het NZK te gaan en ik vond het mooi geweest. Zowaar een avondje zomervissen achter de rug, en weer ’s wat vissen gevangen. Geen enkele aanbeet gezien, waarschijnlijk wegens de fikse stroming. Morgen gaat het weer waaien….

Groeten!

Marc