1 augustus 2013 Makrelen in de zon

Posted on 1 augustus 2013

19


In de serie ‘Makrelen’ zijn we nu aangekomen bij de zonne-edtie. Bij het uiblijven van de door windguru voorspelde Zuid 3 tot 4 BF, was het vandaag in de zon best warm.

Het was best druk

Er was ondanks de drukte een goede stek te kiezen en rond 10:45 gooide ik voor het eerst in. Ik heb alleen met de bombetta gevist.  Er stond nauwelijks stroming. Hoogwater zou rond 12:44 zijn en daarna heel langzaam afgaand tot 20:21 laagwater. De eerste makreel kwam na een kwartiertje, een mooi begin. Daarna bleef het heel lang stil, op een enkele aanbeet na, gevolgd door loslaten. Gepen, denk ik?

Er was nog even vermaak met een jonge fuut die m’n aasjes wel interessant vond en er vlak onder de waterspiegel achteraan scheurde, maar toen een scherpe draai nam en bovenkwam met een iets te groot visje. Daar is-ie voor m’n neus nog een kwartier mee bezig geweest om ‘m binnen te krijgen.

Tijdens een praatje met Johnny, die aan de buitenkant aan het vissen was, ineens felle rukken: twee makrelen tegelijk. Helaas schoot er toch weer één van de twee los, na een tikje tegen de stenen. Johnny had in de afgelopen tijd al een berg pech gehad en brak vandaag z’n spinhengel in tweëen bij het lostrekken van een vastgelopen dobber. Hij maakte de deeltjes nog kleiner en ging het ding weggooien. Het eindigde dat ik de brokstukjes mee naar huis ging nemen om te knutselen. Heb ik mooi een setje reserver-oogjes voor m’n spinhengel 😉 Johnny, nog bedankt!

Even na z’n vertrek ineens veel springende visjes op een meter of veertig uit de kant. Die afstand was met de bombetta goed te halen, maar dat leverde helaas niets op. Verder waren er eindelijk weer eens schooltjes cruisende harders te zien. Nét onder het oppervlak trokken ze voorbij tot 30 meter uit de kant. In de Marina waren de harders trouwens ook weer eens goed aanwezig. Er zaten érrug mooie vissen tussen…

Het werd warmer en warmer, ik begon in het asfalt weg te zakken. Ik heb het tot half vier volgehouden, en er één makreel bijgevangen, zodat het totaal op drie stuks voor in de rookoven is gekomen.  Wederom dus geen grote schade aan de visstand toegebracht en toch iets lekkers mee naar huis. En het mag duidelijk zijn, veel makreel lijkt er momenteel niet te zitten. Dus de verenpaternosters kunnen nog even thuisblijven…

Ik kan nu al zeggen, ‘Makrelen in de regen’ en ‘Makrelen in de storm’ gaan zéker niet verschijnen. Een volgende Makrelen gaat er zeker wel komen.

In de zon

Maar eerst even een rillette van gerookte makreel maken….

Groeten!

Marc