Zuidpier 12 augustus 2013 Verkeerd gegokt

Posted on 12 augustus 2013

2


Een nieuwe (reis)spinhengel heb ik onlangs aan m’n verzameling toegevoegd, 3,05 meter (10ft), 10-35 gram, in vier delen. Dit wordt ook m’n ‘lichte’ bombetta-hengel.

De nieuwe

Ik vond m’n karperhengel, 12 ft, tijdens de afgelopen sessies af en toe een beetje te lomp voor het soort visserij en de 9ft spinhengel nét iets te kort. De antieke -want ultralichte- hengel is hooguit twee dagen per jaar te gebruiken. Die gaat al krom bij westwind 3bft.

Met vandaag westenwind 4 Bft gokte ik dat er met de bombetta aan de binnenkant gevist zou kunnen worden. En ook met licht materiaal, dus de nieuwe spinhengel kon gelijk worden uitgeprobeerd. Helaas bleek de binnenkant toch nog behoorlijk winderig en woelig, waardoor dit setje eigenlijk te licht was om lekker te kunnen vissen. Ook werd het water snel troebeler, waardoor zichtjagers ander water opzoeken. Verkeerd gegokt dus. Ik had slechts deze hengel meegenomen, onder het motto ‘lekker weinig spullen vandaag’. Dat kwam uiteindelijk goed van pas, zo bleek later. Ik heb gevist tussen 13:00 en 16:30. Laagwater viel rond 15:49.

Ruim twee uur vissen op plek  Een leverde slechts een verspeelde onderlijn op. Even niet opletten tijdens een, overigens gezellig, gesprekje met een medevisser – sorry, ik ben zó slecht in namen onthouden 😉 – en ik liet de boel vastlopen aan een steen. Gelukkig brak de lijn aan de ‘goede’ kant. Ik had nét uitgelegd waarom ik 30/00ste als hoofdlijn gebruikte en een dunnere onderlijn (27/00ste fluorcarbon). Een onderlijn is goedkoper dan een dobber.

Afiijn, plek Twee een stuk verderop, nog steeds met de wind mee, leverde met een nieuwe onderlijn ook niks op, ik gebruikte reepjes van de kleine wijting en steenbolk van de laatste tong-sessie. Maar het is te teer en is slechts twee worpen te gebruiken. De hengel is voor mij overigens wel geslaagd als dobberhengel voor de ‘makkelijke’ omstandigheden.

Het water komt weer...

Op stek Twee en op stek Drie heb ik nog even met een 20 grams plug staan gooien. En ook daarmee hield de hengel zich prima. Dat is mooi want deze hengel kan dus de lichte taken van m’n karperhengel (12ft) en die van m’n 9ft spinhengel overnemen. Handig voor op vakantie én zomervistochtjes in prettige omstandigheden op de Zuidpier, dat zijn meerdere weken per jaar. En ik ga ‘m vast ook nog wel een keertje vanaf een strand gebruiken, met een licht loodje of een dobber.

De wind leek wat toe te nemen en was nog steeds behoorlijk westelijk. Ik besloot er gebruik van te maken en terug te fietsen. Toch weer even op de pier geweest, blij met de nieuwe hengel, geen schade aan de visstand toegebracht en een ‘gezond’ fietstochtje van de pier terug naar huis.

 

Het blijft een gek gezicht….

Een beetje vreemd...

Op een zere kont na, er zijn slechtere dagen.

Groeten!

Marc