Vrijdag 24 augustus Een rustig avondje tongvissen

Posted on 24 augustus 2013

5


De gisteren verkregen portie pieren -buren, nog bedankt!- bleek dermate groot, dat ik toch wel een paar uur met twee hengels zou kunnen vissen. Na het weekje klauteren en fietsen en vissen verspelen werd het tijd voor een ‘rustig’ avondje, wellicht mét vangst deze keer. Rond 18:00 stelde ik op het derde plateau aan de binnenkant de strandhengels op: paternosters, kleine haakjes, bij hoogwater beginnen: ik ging een avondje op tong vissen. Eerst nog rustig aan, om aas te sparen, met één hengel vissend.

electric rod

Zelfs na vijf minuten waren de haken al kaalgegeten door de vele krabben -of wat dan ook. Ik had nog hoop dat dat in het donker minder zou worden. Een grijze zeehond liet zich even zien. Ik was op dat moment even met een verenpaternoster aan het vissen en liet het aasje op zo’n twintig meter van ‘m vallen. Met een flinke kolk dook hij (zij?) weg. Gooien met het paternostertje leverde niets op, behalve wat ergenis. Bij de laatste worp vloog de lijn om het start-oog, waardoor met een goede knal het lijntje afscheid van me nam.

De overburen aan de buitenkant visten op makreel met ballonnetjes als dobber en ansjovisjes. Leuk om naar te kijken. Later in de avond waren de ballonnetjes ook nog voorzien van breekstaafjes. En ze vingen af en toe makreel.

Het leek Petra ook een leuk idee de avond op de Zuidpier door te brengen, en we hebben daar heerlijk door haar meegebrachte fish’n’chips zitten eten. Na het eten ging Petra wandelen en ben ik met twee hengels gaan vissen. Dat werd helaas toch wel een beetje werken, juist omdat de haken nog steeds zo snel leeggegeten waren. Soms was de haaklijn zelfs doorgeknipt. Een doorgaand bedrijfje van pieren op aasnaalden rijgen, haakjes beazen, ingooien en indraaien. Ook hier materiaal-pech en lichte ergenis: wederom de lijn rondom het startoog, waardoor weer die knal…Hoort er allemaal bij, gebeurt soms. Snel een nieuwe voorslag en onderlijn aan elkaar geknoopt en vissen maar weer.

Laat de tongen maar komen...Wel, ver weg en dichtbij, afhouders en wapperlijnen: de vangst bestond uit één wijtinkje van 10 cm. Rond 22:30 was het aas op en reden we terug naar huis.

Ik begin toch wel benieuwd te worden naar die keer dat ik weer ’s wél wat vang.

Groeten

Marc