3 en 4 en 6 september Vergeefse visdagen

Posted on 7 september 2013

8


De nazomer is prachtig begonnen en ik kan momenteel wat vaker gaan vissen, prachtig allemaal. Om niet dagelijks een vangstbericht te hoeven maken, hark ik het vissen van de afgelopen week bij elkaar. Tijdens drie dagen heb ik wederom geprobeerd een zeebaars te vangen: zagers en levende krabben onder een dobbertje tegen de blokken aan, iets verder uit de kant met de strandhengel op de bodem vissend, met kunstaas vissend, met de bombetta vissend. Het vissen ging prima. Dinsdag en woensdag viste ik in m’n eentje en vrijdag kwam Eelco weer ’s een keertje op de pier vissen. Gezellig, we hadden elkaar al lang niet gezien.

Kokend?

Per dag een half uurtje later was het deze week eb rond lunchtijd en vloed werd het zo vanaf vier uur. Dit leverde een mooie stroming op en op dinsdag stond er zelfs nog wat deining van de wind van de dagen ervoor. Mooie omstandigheden, ondanks dat ik in de middag ging vissen. Er kwam op dinsdag en woensdag wat wind uit het oosten. En het was zonnig. Irritante factor was de ruime aanwezigheid van wespen en andere steekbeesten. Ik weet niet wat ze op de pier te zoeken hebben, maar zelfs een licht naar vis ruikende hengel en molen -en de visser- moet uitgebreid onderzocht worden. Een broodje kaas eten was al voldoende om ze aan te trekken. En ze waren lastig weg te krijgen.

Woensdag

Vrijdag kwam de wind uit het zuidwesten, zodat die beesten er gelukkig niet waren. Ook liet de zon zich weinig zien.

Heïig

Ik bleef visloos. Geen vangstbericht, dus.

Da's alles

Terwijl ik zowel op dinsdag 3 september als woensdag 4 september op één van de aangedane stekjes een buurman had die wél een baars ving.

Kosten noch moeite gespaard

Kleintjes, maar toch…Een vis aan de hengel is bij mij écht zeer welkom. Wel word ik erg goed in het vangen van krabben met de dobber en de zager. Op vrijdag heb ik vanaf de kop van de Zuidpier tussen de blokken ook even gevist met twee van de drie krabben die ik ving. De haak lichtjes door het achterlijf. Na een worp of drie was ik ze weer kwijt, want dan hadden ze hadden ze tijd genoeg gehad een spleet te vinden waar ze in konden kruipen. Lostrekken kostte enige moeite, maar de haak kwam steeds kaal weer terug.

Eelco mocht trouwens deze keer getuige zijn van de praktijken van een lokale beroepsvisser, die doodleuk z’n staand want op veertig meter uit de kant rond de hele kop kwam parkeren. Ik dacht dat het ooit tot een afspraak was gekomen, dat de netten tot 250 meter vanaf de pier mochten staan. Hij deed daarna hetzelfde rond de kop van de Noordpier.

Op weg naar kop van de Noordpier

Je bent lekker aan het vissen en dan komt de visser met z’n net en is het uit met de pret. Hij voer ook zonder eerst een seintje (een toeter, ofzo) te geven dwars door een lijn van een visser heen. Toch jammer dat één zo’n bootje de boel zoveel kan verpesten, want hij zal er -ook nog- niet voor niks vissen. Maar goed, wij waren al bezig met inpakken toen we dit zagen gebeuren, de zagers waren op en we hadden al een paar uur niets gevangen.

De Buienradar vloog er bij ons steeds uit dus we wisten toen nog niet hoe groot en wanneer aangekondigde de buien IJmuiden zouden bereiken. Dat maakt het nettenverhaal ietsje gecompliceerder, want tijdens die buien zou het slecht vissen zijn. Je wil niet met een carbonhengel staan hengelen als er een onweersbui overkomt. Wellicht gokte de beroepsvisser dat er niemand zou blijven doorvissen, zodat hij z’n net nét zo goed wat dichterbij kon zetten…

Nog effe rustig

Maargoed. Op allerlei manieren vissend vang ik momenteel dus niet veel meer dan krabben en zeesterren, je zou er moedeloos van worden.

Mooie spetters

Het waren drie mooie visdagen met leuke ontmoetingen (met Mohamed, -anonieme buurman; nog bedankt voor de portie zagers!-, Kevin, Zoltan en anderen én een dagje vissen met een ouwe maat), de rustige concentratie van het dobbervissen, de geur en het geluid van de zee, het gebruiken van diverse vismethoden. De wijdheid van de omgeving. De aanwezige dieren…De boten -ohja,  de baggerboot was ook al een paar dagen bezig de vaargeul tussen de pieren uit te diepen. Zou het iets met de vangsten te maken kunnen hebben?-…Het de pier opfietsen aan het begin van een nieuwe vissessie, vol optimisme en plannetjes, de eerste blik op het water. Is het druk?  En naarmate de bocht dichterbij komt de plekjes inschattend aan de hand van het aantal vissers dat er al staat. En dan zo snel mogelijk vissen, urenlang blijven proberen. Lekker allemaal.

En volgende week ga ik dus weer vissen, het is niet anders.

Groeten!

Marc