2 november 2013 achtste competitiewedstrijd IJZZV Zuidpier

Posted on 2 november 2013

16


Het was een uitzonderlijke dag. Allereerst vond de wedstrijd plaats, precies in de korte periode dat de wind er uit was. De voorspellingen waren erg goed geweest want tegen 15:00 uur begon hij weer toe te nemen. En het bleef droog. De IJRB was zo vriendelijk geweest om de pier te openen zodat de wedstrijd op het normale stuk richting de bocht en niet op het mindere stuk vóór het hek gevist hoefde te worden.

De stekloting doe je zelf en vandaag had ik nummertje 50 weten te trekken. Dat bleek een kopstek en ik had niemand rechts van me. Op zich fijn met veel ruimte enzo, maar helaas was deze plek ruim vóór het hek, zodat ik toch nog op de plek stond waar ik hoopte niet terecht te komen. Ik ging me maar ’s laten verrassen vandaag.

Om 10:00 uur vlogen er 54 loodjes (we vissen met twee hengels) richting de Noordpier. Laag water was om 10:57 uur en hoog water om 14:47. Oftewel: eerst weinig stroming, dan stilstand en pas stroming van opkomend water tegen het eind van de wedstrijd. Het water was vlak met nauwelijks deining. Ik had 100 pieren en mesheften en daar moest ik het mee gaan doen. Wijting gokte ik als doelwit. Van die kleintjes en dan veel. En een gulletje. Ik begon met één hengel beaasd met mesheften dichtbij te vissen en eentje met kleine haakjes op niet al te ver, 40 meter ofzo.

Kopstek, maar helaas

Vriend krab was ruim aanwezig zodat de haken binnen vijftien minuten, tien minuten en wellicht nóg sneller leeg waren. Buurman Ben ving na een uurtje een visje en daarna nog eentje, de buurman daarnaast ving ook wat. John daarnaast gooide heel ver en ving wat vaker wijtinkjes…

Ik ving een krab, en drie kwartier later weer een krab. Ondertussen had ik ook, voor mijn doen, héél ver gegooid met een geclipte tweehaaksonderlijn. Verder probeerde ik op allerlei afstanden en plekken lijntjes met afhoudertjes, rooie haaklijntjes, dunne fluorcarbon haaklijntjes, gele haaklijntjes. Ook nog heeft er een kwartiertje tevergeefs een slijmvistuigje tussen de stenen gelegen.

Op een uurtje voor het einde had ik nog steeds de NUL in bezit. Dankzij het mooie weer waren er veel wandelaars en kon ik veel tijd al babbelend (ondertussen onderlijnen beazend en hengels binnendraaiend enzo, ik bleef wel ‘vissen’) een beetje stukslaan. -Ik dacht nog: Had ik nou toch maar die karperhengel meegenomen. Dan had ik lekker met die hengel actief, uit de hand kunnen vissen.-

In het laatste uurtje heb ik toch de eer nog weten te redden met uiteindelijk zes wijtinkjes en een gulletje van begin 20 centimeter. Ik ving er in de laatste worp zelfs eentje gehaakt aan een kale haak. M’n pieren waren precies op en ik had alleen de onderste twee haken kunnen beazen. En deze vis zat aan de bovenste haak. Het lijken wel makrelen.

Dat het een bijzondere dag werd, lag ook aan de uitslag van deze wedstrijd én aan een vos die zich uitgebreid liet bekijken en fotograferen door velen. Hij kwam ook even bij mij langs, op weg terug naar de haven of de duinen, of zo. Ik ben benieuwd of het dezelfde als deze. Je ziet dit toch niet elke dag.

Vos eenVos tweeVos drie

De winnaar ving meer dan 100 vissen en en is ruim 20.000 centimeter vis gevangen: records, records, mensen!!  Ik heb het allemaal niet gezien, omdat dat verdomde hek ervoor stond.  Er zwom een flinke school wijtinkjes verderop tussen de pieren en die kwam helaas maar eventjes bij mij en de buren langs. Kijk voor de details over de wedstrijd op de website van de IJZZV. Ik ben onderaan geëindigd,  heb visles gehad en beetje pech…Maar wel in lekker weer, toch nog wat gevangen in een voor, tijdens en na de wedstrijd, leuke sfeer.

Groeten!

Marc