13 november 2013 Zuidpier Gewoon lekker

Posted on 13 november 2013

0


Nu er eindelijk weer eens een rustig dagje aanbrak, moest er dan ook gevist worden. Het tij viel voor mij prima met hoog water om 12:01 en laag water om 20:05 uur. Ik reed dan ook om 12:00 uur de zonnige pier op en na diverse babbeltjes onderweg met collega-hengelaars, met wijting en schar in de emmer, kon ik me op m’n beoogde plekje ruim voorbij de bocht installeren. Mooi een paar uurtjes met ‘rustig’ afgaand water op gullen vissen en als dat helemaal niks zou worden had ik wat onderlijntjes voor schar en wijting bij me.

zonnetje

Ik had de reishengelset mee: de strandhengel beastmaster (wie verzint eigenlijk die namen voor hengels? Moet beter kunnen, lijkt me šŸ˜‰ ) en de top traveler carp. Vandaag beide hengels voorzien van molens met gevlochten lijn. Met de carp ging ik uiteraard weer ‘uit de hand’ vissen en de beastmaster ging gesteund vissen. 50 Pieren en nog wat reservespul uit de vriezer was het aas: ik ging er vandaag geen marathon van maken.

De eerste worp met de beastmaster leverde niets op zodat ik alle tijd had om de carp op te tuigen. En na de eerste indraai van de beastmaster kon ik gelijk weer een nieuwe breeklijn en gewichtje knopen: de eerste vastloper was binnen. De eerste van vele deze middag.

Waarom verkas je dan niet naar een ander plekje, kun je je afvragen. Simpel, omdat vastzitten en materiaal verspelen bij deze visserij hoort. Als je niet regelmatig vastzit, vis je niet tussen de stenen en daar komt -theoretisch- minder gul aan tafel. Ik kies er voor om te wachten tot er een schooltje voorbij komt scharrelen in plaats van het op allerlei plekjes een uurtje te proberen.

Ik had inmiddels Belgische buren gekregen. Buurman links kende het spelletje en ving een paar gulletjes, buurman rechts had pech: constant vastlopers. Later bleek dat hij ‘thuis’ meestal op het strand viste en daardoor nu op de pier een te dunne hoofdlijn gebruikte. Voor een volgende keer wist hij het wel…

Mijn breeklijntjes deden vandaag goed hun werk: regelmatig kwam de complete haaklijn terug en ik heb geen centimeter gevlochten hoofdlijn verspeeld. Na de boel lostrekken had ik vrijwel altijd nog een stuk nylon van de onderlijn over: de boel is dus geknapt onder de knoop met de hoofdlijn. Da’s mooi, want ik vond, in vergelijk met de dikke nylon hoofdlijn die ik tot nu toe voor deze visserij gebruikte, dat ik nu nĆ©t iets meer controle had om de vis tussen de stenen uit te krijgen.

Want jawel, er is ook weer wat gevangen. De eerste vis kwam ‘uit het handje’: kleine rukjes en trekjesā€¦een zeedonderpadje had de 2/0 haak gretig tot zich genomen. Beaasd met een stuk mesheft en twee pieren, ik snap dat-ie ‘m niet voorbij kon laten gaan. Zonder fotomoment is-ie snel weer gaan zwemmen.

Enige knoopsessies later dan toch eindelijk tikjes op de beastmaster en daar kwam het eerste gulletje, 36 centimeter, maar met een geslikte haak, dus die ging mee. Een half uurtje later kwam de tweede van de dag, de grootste met ruim 40 centimeter. Ook aan de beastmaster, na een niet te missen aanbeet: eerst een stuiterende hengel en daarna een slapvallende lijn. Snel draaien en de vis kwam zonder problemen binnen. Uiteraard ging deze ook mee.

De grootste van vandaag

Om me heen werd ook niet veel gevangen en het laatste uurtje (tot ik stopte om 16:30) heb ik met de beastmaster de pieren opgevist en de carp na weer een vastloper ingepakt. Het dropshotten was vandaag niet echt succesvol. Ik ging dan ook maar wat naar de lucht kijken: het was druk boven.

druk in de lucht

Door dit gemijmer miste ik helaas nog een laatste aanbeet, maar ik vond het eigenlijk al lang weer best voor vandaag. Ik heb wederom een paar uurtjes op m’n favoriete stek doorgebracht in heerlijke omstandigheden en nog een paar visjes -waar ik voor kwam- gevangen ook. Het was gewoon lekker!

Groeten!

Marc