16 november 2013 Negende competitiewedstrijd IJZZV

Posted on 16 november 2013

4


De voorlaatste wedstrijd van deze jaarcompetitie stond vandaag op het programma. Gezien het wijtingenbal tijdens de wedstrijd twee weken geleden was de tactiek wederom redelijk makkelijk uit te stippelen: wijtingen en gullen vangen, zoveel mogelijk. De eerste te nemen hobbel was om nu eens een keer een ‘goed’ plekje te loten.

Zoals ook tijdens de vorige wedstrijd bleek, kan de visserij ook aan de ogenschijnlijk overal hetzelfde uitziende binnenkant van de Zuidpier erg ‘plekkerig’ zijn. Nummer 23 werd het vandaag en dat was in het middendeel van het parcours, theoretisch een gunstige plek. Tussen Hans en Dirk in en ik was vandaag ‘de meter’ voor een man of acht.

plekkie

Laagwater (10:25) viel een half uurtje na het begin van de wedstrijd en hoogwater (14:45) een kwartiertje voor het einde. Bij een graadje of tien en met zuidwestenwind eerst drie, later vier Bft was het prima toeven op de pier, zeker omdat er geen sprake van mist was.

Ik had vandaag pieren, zagers en levende mesheften als aas en drie hengels bij me: de vijf meter en de 4.25 meter. En ik had gisteren in een vlaag van knutseldrift een spinhengeltje (tot 25 gram, 2.10 meter) tot topdeel van een strandhengel omgevormd door het handvat eraf te zagen. Uiteraard had ik eerst een en ander opgemeten en ik hoefde inderdaad maar weinig te schuren tot de delen goed pasten. Het idee was een soort lichte feederachtige hengel te maken met veel topactie.

De windvoorspelling was 2 Bft  dus het leek me leuk om met deze hengel uit de hand kleine wijtinkjes te gaan vangen. Ik heb er de eerste drie worpen mee gevist en niets mee gevangen en ben dus toch maar overgeschakeld naar ‘normale’ visserij: een hengel dichtbij met twee grotere haken voor een gul en eentje met een driehaakspaternoster met kleine haakjes op diverse afstanden voor een wijting.

Vanaf het begin werd er goed gevangen. Hans kon al na 30 seconden een gulletje binnendragen. Bij mij duurde het iets langer maar toen begon het ook te lopen met wijtinkjes, twee tot drie tegelijk. Ook zaten er kleine gulletjes en steenbolk tussen.

Hans met z'n laatste vis

Even werd het hectisch toen tijdens het inzetten van een worp met de ene hengel, de andere hengel hevig begon te stuiteren. Mijn keuze viel op het toch maar snel inwerpen, maar dat werd helaas gestraft. De lijn sloeg om een hengeloog en Pang! daar ging de onderlijn in vrije vlucht. Toen ik daarna de andere hengel pakte bleek de vis zich te hebben vastgezwommen. Gelukkig won het gezonde verstand en legde ik deze hengel maar weer neer, hopende dat de vis zich los zou zwemmen. Ik maakte de andere hengel weer gereed met één oog op die hengel. En al redelijk snel begon deze weer te stuiteren, zodat ik m’n grootste gul van de dag (ik dacht 42 centimeter) kon binnendraaien.

Ongeveer twee uur voor het einde vielen de vangsten een beetje stil. Als ik nu een echte wedstrijdvisser was geweest, had ik met twee hengels achter de kleine wijtingen aangegaan. Ik bleef stug met één hengel onder de kant voor een gul vissen en dat heeft in totaal ‘slechts’ twee gullen opgeleverd. De rest van de 26 vissen die ik heb gevangen kwamen dus van de hengel met de kleine haakjes. Want ook in de laatste periode bleven die bovenkomen, soms met drie tegelijk. Ik denk dat ik moet concluderen dat ik het ‘killer’instinct van een echte wedstrijdvisser mis. Ik vang toch liever een mooie gul dan twintig wijtinkjes. Ik doe dus mee voor de lol en wellicht steek ik hier en daar wat op.

Binnen en buiten verschillende omstandigheden

Ik heb vandaag alle vis meegenomen. En ja, daar zat een boel ondermaatse wijting bij. Bijvangst, zoals dat in ‘beroeps’termen heet. En in plaats van ze aan de meeuwen te voeren, ga ik er deze keer zelf iets lekkers van maken. Bij de volgende keer ‘vrij vissen’ vermijd ik ze wel weer.

Oh ja, ik ben elfde geworden, m’n beste prestatie van dit jaar. De volledige uitslag staat op de website van de IJZZV, die trouwens nu even in reparatie is. Er wordt aan gewerkt. Nét buiten de prijzen en de tombola was me ook al niet gunstig gezind. Tóch lekker staan vissen. En het was nog gezellig ook. Nog één wedstrijd te gaan 😉

Groeten!

Marc