2 december 2013 Een fraaie herfstdag op de Zuidpier

Posted on 2 december 2013

8


Er was vandaag rustig weer voorspeld: nauwelijks wind, droog en lichtbewolkt. Dit leek me nou echt een mooie dag om lekker achter de scharren aan te gaan. Bij de aasinkoop van zaterdag had ik stiekem al een beetje rekening gehouden met een mogelijke visdag op deze maandag.

Het vertrouwen in de afloop was groot en ik had het thuisfront dan ook voor de avond een maaltje superverse schar beloofd. Er was een lichte druk, maar het kón vandaag gewoon niet mis gaan.

Aangekomen om 11:00 uur (laagwater 10:54 uur) kon ik een mooi plekje voor de bocht innemen, precies wat ik in gedachten had. Leo van de IJZZV stond in de bocht en had al een aantal scharren gevangen.

Nog tijdens het optuigen kreeg ik bezoek van een paar bruinvissen, vlak voor m’n neus en nu wel op fotografeerbare afstand. Echter, toen ik klaarstond om eindelijk eens een plaatje van ze te schieten, hadden ze toch weer besloten ergens anders te gaan kijken en ik heb ze niet meer gezien.

Goed, vissen dan maar. De eerste verwegworp met een geclipte lijn leverde een te klein scharretje op dat weer terugging. Aan de tweede hengel zat er ook al eentje na de eerste worp en al van beter formaat. Leen, ook van de IJZZV, was er inmiddels bij komen staan om al scharrend van deze heerlijke dag te genieten.

Plekkie

De scharren bleven goed binnenkomen, er was een enkele worp zonder vis. Er waren een paar doubletten.

Twee

En een paar tripletjes.

Drie

Ik had verse pieren, zoute pieren en inktvis uit de vriezer en het maakte de schar eigenlijk niet uit. Ik spaarde de verse pieren dus voor even later. Opvallend was trouwens dat de vissen veel piepkleine (kleiner dan 1 centimeter) mesheftjes in hun maag hadden.

Er was aan de buitenkant goed op afstand te vissen tot ongeveer half drie (hoogwater om 14:56 uur). Daarna was de vloedstroom te sterk, zowel voor het ankerlood als voor de scharren.

Het goeie alternatief is dan overschakelen op vissen aan de binnenkant en dat deden we dan ook. En dit was het ‘later’ waar de pieren weer aan de haak mochten.

Leo was lekker bezig en scoorde mooie gullen aan de binnen- én buitenkant, Leen ving er eentje en verspeelde er een. Ik mocht drie keer misslaan voordat ik, al babbelend met Wilfred, ook m’n gulletje (40 centimeter) van de dag mocht binnendraaien. Tja, beetregistratie met gevlochten lijn heeft ook nadelen ( je ziet soms tevéél…) en ik reageerde een paar keer dus te eager, te vroeg. Met daarbij zeventien scharren vond ik het toch een prima eindscore op deze fraaie rustige herfstdag.

Groeten!

Marc