Zuidpier 6 maart 2014 In de herkansing

Posted on 7 maart 2014

8


De revanche voor gisteren kwam al snel, namelijk vandaag. En nu ging ik ze vangen: het plekje, het tijdstip, het aas, de spullen, ik had het plannetje helemaal klaar. Laag water om 15:26 uur, hoog water om 19:19 uur. De zuidwestelijke wind was ongeveer vier Bft. Ik stond te trappelen en om 14:30 uur fietste ik de pier op. Nico wilde ook weer eens naar de pier en zou rond 16:00 arriveren.

Zuidwestelijk windje, bewolkt: het zag er vistechnisch een stuk beter uit dan gisteren. Snel optuigen dan maar. Bezig met de tweede hengel zag ik van links een klein bootje aankomen.

Het zal toch niet…. en jawel hoor, de (een?) plaatselijke beroeps vond het nodig de hele binnenkant maar weer eens te voorzien van een staand wantje. Van de kop tot de bocht en van de bocht tot de oude kop.

Pats, daar ging het plannetje…Er zat niets anders op dan te verkassen. Onderweg kwam ik Jaap en Ronald (IJZZV‘ers) tegen wiens plannetje ook in duigen was gevallen. Maargoed, ook dat is vissen vanaf de Zuidpier.

Een plekje voorbij de bocht was gelukkig snel gevonden en een half uurtje later arriveerde Nico. Na het bijkletsen was het tijd voor serieus vissen. Er moest vandaag, wat mij betreft, toch echt wel wat worden gevangen. Pieren, mesheften en een paar stukjes diepvries gamba voor aan de haken moesten de gullen verleiden.

Een paar nerveuze bibbertjes verraadde de eerste aanbeet en het eerste gulletje was een feit. M’n nieuwe cameraatje is makkelijk hanteerbaar en lekker snel, dus het maken van een visfoto is nu een peuleschilletje (niet dat ik m’n kwaliteit als fotograaf nou zo hoog acht ;-)…). 15:57: Klik…de mooist gekleurde van vandaag:

een

Even later kwam de tweede (16:19)…

twee
…En twee minuutjes later kwam aan de andere hengel de derde (16:21).

drie

Allemaal hetzelfde formaat, het was speelkwartier bij ons voor de deur. Dit waren wel de eerste gulletjes die ik ving aan een stukje gamba. Tot nu toe was ik er niet succesvol mee geweest, maar het is handig ‘noodaas’ voor in de vriezer…Het was even wachten en om 17:07 meldde dreumes nummer vier zich.

vier
De stroming was inmiddels op gang gekomen en de hoop op een grotere sik nam toe. Om 18:00 zeilde een hengel bijna van de fiets af, maar het stoere boosdoenertje was toch even groot als zijn voorgangers.

vijf

Ze waren allemaal voor in de kaak gehaakt en ze hebben de inbegrepen vliegreis tijdens het ‘terugzetten’ overleefd.

Nico was inmiddels naar de sluizen vertrokken om daar het een en ander met een dobber en een zager te proberen. Ik heb de lente nog niet zo in de bol, maar ik hoop wel dat we in dit tempo de ‘winter’ definitief achter ons laten. Want dan kan ik ook weer lekker snel met licht materiaal en de bombetta chter de gepen en makrelen aan. Die zouden dit jaar ook best wel een snel kunnen arriveren. Kans op zeeforel zou er misschien nu ook al zijn…

lekker woelig

De dagdroom werd verstoord door een paar moie doorbuigers en de eerste maatse was een feit (18:24).

maatse

Aan het formaat van z’n kop te zien had deze een slagje groter kunnen zijn. De verklaring was een opgevouwen plastic koffiebekertje (!) in z’n maag. Gullen happen écht naar alles kennelijk…Wederom een goed voorbeeld om je troep op te ruimen en niet in zee te mikken. Wij mensen zullen ten onder gaan in ons eigen afval…Kan zo’n beroepsvisser niet beter op plastic in zee gaan vissen?

De schemer begon in te zetten en de avondvissers begonnen te arriveren. Met m’n laatste pieren kwam er nog een kleine vriend naar boven en ik vond het mooi geweest.

de laatste

In ieder geval is er actie genoeg geweest vandaag. Het formaat kun je niet uitkiezen. Die grotere vissen ga ik een andere keer wel weer vangen.

Groeten!
Marc