Zuidpier 13 maart 2014 Een vliegende kraai…

Posted on 13 maart 2014

5


Het zonnetje van deze dagen had bij mij de lente ook een beetje aangestoken. De zeewatertemperatuur rond IJmuiden is momenteel ruim zeven graden, misschien al acht. Deze temperatuur werd vorig jaar pas eind april gehaald. De magische 12 graden grens zal dit jaar lekker snel gepasseerd worden, lijkt me.

Voor vandaag had ik dan ook de karperhengel en paar bombetta’s meegenomen om een eventueel in de war geraakte geep dan wel makreel, danwel zeebaars, danwel zeeforel, dan wel fint te strikken, naast de spullen voor het vissen met de strandhengel op gul.

Het lentegevoel werd gelijk na het bereiken van de stek rond 11:00 uur stevig de kop ingedrukt. De noordenwind, veel was het het niet, maakte de boel toch behoorlijk aan de frisse kant. De zon deed z’n best, maar de broek van het warmtepak ging toch maar aan.

Vandaag was het tij was gunstig met laag water om 09:44 uur en hoog water om 14:15 uur.  De gullenhengel ging beaasd met diepvriesmesheften in bindelastiek afgetopt met stukjes zoute zeepier aan de buitenkant vissen. Aan de binnenkant probeerde ik een paar worpen met de bombetta en zag al snel in dat ik toch nog ietsie te vroeg was.

Bombetta al aan de kant

Een praatje met de buurman een stukje verderop leerde dat hij ook nog niet veel had gezien. Maar met het opkomende water had hij er een goed gevoel over. Ik had nog geen stootje gezien, maar bij het binnen draaien van de strandhengelbleek er een ondermaats gulletje aan de haak te zitten.

Optimistisch veranderde ik de montage van de karperhengel van ‘geep’ naar standje ‘gul’. De buurman begon te vangen en ik wierp deze montage een klein stukje uit de kant aan de binnenkant…Het bleef stil. Veel te fotograferen was er ook  al niet. De paar bruinvissen die ik heb gezien waren te ver weg en te kort zichtbaar.

Schraal 1

De buurman, pakweg dertig meter verderop, ving regelmatig een visje, meest klein spul. Even later riep hij, een mooie gul bungelde aan zijn lijn: “Moet je ‘m hebben?” Behalve dat ik ‘m liever zelf had gevangen, zei ik geen nee tegen dit aanbod. (Mocht de betreffende buurman (naam vergeten) dit allemaal lezen: Nogmaals bedankt! Ik ga d’r wat lekkers van maken!)

Na het maken van een paar ‘man met (54 centimeter) vis-‘foto’s kon ik de gul gaan schoonmaken. Een vliegende kraai vangt wel ’s wat…

De buurman pakte een uurtje later in en scooterde nog even naar de kop van de pier. Toen hij op de terugweg langskwam, had ik beet aan de karperhengel aan de binnenkant, wederom een ondermaats gulletje. Nou ja, ik ving in ieder geval iets. En verdomd, ik had deze nog niet teruggegooid of de strandhengel aan de buitenkant stond ook te bibberen. Het was het derde kleine sikvriendje en na (oh ja!) de foto ging ook hij weer zwemmen.

Gulletje 1
Zou het dan nu eventjes raak gaan zijn? Het liep inmiddels tegen 15:00 uur en de stroming begon af te nemen.

Een uur later had ik echter niets anders te doen gehad dan af en toe het aas vervangen.

Zeilbootje

Vijf uurtjes vissen met mooie bonus, ik vond het mooi geweest voor vandaag.

Groeten!

Marc