2 april 2014 Zuidpier Kwartiertje Bingo!

Posted on 3 april 2014

5


De jaarvergadering van de IJZZV stond vandaag op het programma. Maarja, naar IJmuiden gaan en niet vissen….Het tij was gunstig met laag water om 14:15 uur en hoog water om 18:26 uur. Eerst vissen en dan vergaderen vond ik een mooi menu voor vandaag.

Uit de diepvries kwamen mesheften en tappen en een stukje makreel voor als er eventueel al een geep aanwezig zou zijn.

Mijn eerste stek zou de laagwaterlijn bij het derde plateau worden. Ik had namelijk een botlepel meegenomen om met de karperhengel te vissen. Vanaf ongeveer 14:00 uur een uurtje over de bodem schuifelen met dat ding (stukje tap aan het haakje met bindelastiek) leverde helaas geen aanbeet op.

Wel waren hier de eerste kringetjes van kleine vis aan het oppervlak te zien. Nu nog het mooie gekraai en geduik van de visdiefjes erbij en de lente is helemaal los. Oh ja, en als de geep is gearriveerd natuurlijk, want die was vandaag nog niet te bekennen.

Het andere plan was eigenlijk redelijk standaard: een (mooie) gul vangen. Daartoe verkaste ik vandaag weer eens voorbij de bocht naar de buitenkant en in verband met de hoeveelheid collega-vissers kwam ik net voorbij de ‘2700’ terecht. De vele blokken aldaar voor de kant waren nog niet verborgen onder het opkomende water. Een vis daar tussendoor loodsen is een uitdaging, om nog maar te zwijgen van het verstrikt raken van de lijn met de planten in de scheuren van de blokken.

Affijn, eerst maar eens beet krijgen. Dan volgt de rest vanzelf…Lang leek deze dag een kopie van afgelopen zondag te worden: geen aanbeten, een beetje rondkijken naar bootjes en hangen in het zonnetje.

Bootje

Zo was ik ook getuige van een -zo lijkt het- intiem lieveheersbeestjesonderonsje vlak voor m’n neus. Nooit eerder in verdiept maar ik wist eigenlijk niet dat ze het ook ‘zo’ deden 😉 Een fragmentje uit ‘Marc’s Microcosmos’:

Opvallend trouwens hoeveel insecten er de afgelopen dagen rondvlogen op de pier. Ik heb daar sinds lang bijvoorbeeld niet zoveel hommels gezien. Allemaal door de oostenwind naar zee geblazen?

Gelukkig eindigt dit stukje met nog wel met sportvisactie want rond kwart voor vier was het zo ver. De vloedstroming was nu goed bezig en de stenen waren bijna onder water.

Een paar trillertjes en het hengelhandvat kwam vervolgens gedecideerd los van de grond. Ik was er snel bij en voelde een massief gewicht. Er is hier altijd een momentje van twijfel: “Zit ik vast of heb ik een vis? Kan ik blijven draaien? Já, ik kan blijven draaien, maar makkelijk gaat het niet en zo krom staat de ouwe trouwe Beastmaster niet vaak. Er komt dus een mooie vis aan!” Dat schiet dan in een fractie van een seconde door het hoofd.

Zonder vastlopers of andere stressmomenten, lukte het de vis met hulp van een golfje over de eerste rand te wippen en ik kon afdalen om de buit op te halen.

Gul 1
Yes! En ik werd blij: 58 centimeters. De dag was nu al helemaal goed. Ik haal bij gul altijd snel de ingewanden en kieuwen er uit, beter voor de smaak van het vlees. Na het maken van de foto’s én het opnieuw ingooien van de hengel ging ik aan de slag.

Ik was nog niet halverwege met dit karweitje en zie uit m’n ooghoek de hengel opnieuw vertrekken. Het scenario van hierboven kwam opnieuw langs. Lekker hangen in die hengel! En ook nu lukte het de vis over het randje te krijgen en ik ging blij naar beneden, nu voor een 55 centimeter gul.

Gul 2

Snel opnieuw ingooien leverde helaas geen aanbeet meer op. Nou ja, in ieder geval een kwartiertje op een goede Bingo!-plek gestaan. Het schoonmaken van de vis werd nu meer niet verstoord. De meeuwen moesten hun best doen om de hoeveelheid ingewanden weg te krijgen.

Meeuwen druk

Tegen het einde van sessie belde ik even met Petra en prompt kreeg ik beet. (Dat is vaker gebeurd, terwijl ik al vissend nauwelijks telefoneer. Ik ga haar maar eens vaker bellen, tijdens wedstrijden bijvoorbeeld…) Na de tweede serie tikjes sloeg ik aan en voelde helaas iets losschieten. De andere twee vissen zaten trouwens mooi in het kaakscharnier gehaakt.

Vergezichtje
De stroming ging er uit en het werd tijd in te pakken om mijn eerste ledenvergadering van de IJZZV te bezoeken. Het was, wat mij betreft, een prima vergadering waar een breed scala aan onderwerpen in prettige sfeer werd behandeld. Ik had een iets grotere opkomst verwacht.

Nu verwacht ik ook wel eens meer of -zoals vandaag- juist minder te vangen. Het blijft toch allemaal vissen. Wat er komt, komt.

Groeten!

Marc