Hoog op m’n lijstje staat nog steeds -en al een hele tijd- het vangen van m’n eerste harder. Nicolas was vorig seizoen behoorlijk succesvol in de Amsterdamse havens en heeft er dit seizoen ook al weer drie gevangen. Ik ging dus maar eens een keertje mee, voor een demo hardervissen. Zou ik dan vandaag die eerste gaan vangen?
Op de afgesproken stek lieten rond 14:00 uur een paar harders zich langs de kant zien, maar niet de hoeveelheid die er normaal rondzwemt, aldus Nicolas. We moesten vandaag dus op zoek naar genoeg harders bij elkaar.
Onderweg naar stek twee stopten we hier en daar om de kanten af te speuren. Opnieuw hier en daar een enkele of een klein schooltje. Aangekomen zagen we zowel in de haven als in het IJ hier en daar een harder of wat zwemmen. Hier maar proberen dan. De antieke karperhengel en de ABU Cardinal 40 mochten vandaag weer eens naar buiten. Een harder leek me een mooie oefening voor ze.
We maakten paar voerplekjes en er gingen wat broodkorsten achteraan. De harders bleven stug tegen de stenen aan azen, zo hoog mogelijk tegen het wateroppervlak aan. De geuren in het lokvoer leken totaal geen effect te hebben en ook de broodkorsten waren niet in trek.
Ineens verdween m’n dobbertje, afgesteld op ongeveer een meter diepte, na een snel driftje door een windvlaag. Yes, vis…maar geen harder. Een winde, geen grote, maar toch, lang niet gevangen.
Het werd tijd om maar weer eens te verkassen en onderweg zagen we wat activiteit bij een aantal steigertjes. Er bleek een aardig schooltje harders actief. Het lukte om voorzichtig lokvoer en broodkorsten rond het troepje te gooien en ze bleven…hun ding doen.
Na een minuut of tien zwommen er vier harders van ruim 60 centimeter rond m’n dobbertje, een meter uit de kant. Ik kon de vlok brood op de stenen zien liggen. De harders schraapten de stenen af dat het een lieve lust was, en de vlok werd totaal genegeerd. Heel frustrerend, maar ook wel weer mooi om te zien.
We gingen weer terug naar stek één om te kijken of er inmiddels harders actief waren. Dat was, op een enkele na die we langs de stenen zagen zwemmen, niet het geval en Nicolas vond het mooi geweest en mompelde iets over brasems.
Ik had nog brood en lokaas over en besloot nog even te blijven en een voerplekje net voorbij de stenen rand te maken. Wie weet zwemmen ze vandaag gewoon dieper en eten ze daar (wat) anders?
Nou, om even voor 16:00 schoot het vlokdobbertje onder. De eerste weerstand was stevig, maar er volgde geen schot. Dat was dus een brasem.
En daarna kwam de tweede.
Ik begon op Marco Kraal te lijken want ik ving ook een derde.
Voor de harders was de stek natuurlijk al verpest na de eerste brasem, ik heb ze niet meer gezien. Het lokaas en het brood in het zonnetje opmaken en af en toe met een kromme hengel staan, ik vond het een prima laatste uurtje. De ouwe hengel houdt nog steeds van buigen, mooi om te zien. De slip van de Abu is uiteraard niet in actie geweest.
Zeker is wel dat ik dit vaker ga doen, weinig spulletjes nodig, lekker even een paar uurtjes harderen in de havens. Dan moet die eerste vanzelf een keer komen…
Groeten!
Marc
Ben Kooi
5 mei 2014
Hoi Marc,
Leuk dat je ’t ook op de Harders probeert! Prachtige vissen en supersterk!!! Ik blijf dit zeker volgen en wens je véél succes. Harders willen ook bij mij vaak geen brood accepteren. Gedurende de zomer kun je er ze vaak wel aan wennen.
Ik heb er tal-loze uren achteraan gezeten in 2012 en 2013. Resultaat: resp. 4 en 1 exemplaar. En net als jij veel windes en brasems gevangen.
Maar…het is de moeite waard hoor; de dril van een harder is ongekend snel en hard!!! Je raakt er waarschijnlijk ook wel aan verslaafd na de eerste 🙂
Vriendelijke groet en veel succes,
Ben Kooi
Amsterdam
zeevissermarc
5 mei 2014
Hoi Ben,
Leuk dat je reageert, ik heb je blog (http://dagenzonderschubben.blogspot.nl/) gevolgd. Vis je momenteel nog?
Groeten!
Marc
nicolas
5 mei 2014
Ik bespeur een trend! Na Joop en Marco is Marc ook voor de brasems gevallen;-) Ik ben vanavond nog even gaan kijken op stek1. Er zwommen er stuk of 15. Ietsje meer dus dan vanmiddag, maar nog steeds niet al te veel. Zal morgenochtend nog even langsrijden.
groeten nicolas
zeevissermarc
6 mei 2014
Ha Nico,
Tsja, ik werd ongewild ineens weer brasemvisser. Hoeveel vang jij er nou per sessie?
Laters
Marc
Lucky Luc
7 mei 2014
Hallo medevissers op de harder,
Ja, een zeer frustrerend visje om te vangen. Ik zie ze bij het avondvissen in het Noordzeekanaal bij tientallen tegelijk en soms met honderden langs zwemmen. maar dan ben ik bezig met een andere visserij en dan kun je het vergeten.Je moet er helemaal voor gaan. Ik heb er wel een aantal gevangen maar meestal op het buitenwater per ongeluk op de zager bij het zeebaarsvissen. In het kanaal heb ik het geprobeerd met brood en dan bijvoeren met brood gedrenkt in visolie etc. maar het blijft lastig. Een enkele vergrijpt zich aan je aas. Harder is zeker niet alleen een vegetarier zoals wordt gedacht. Ook zeepissebedden en alles wordt meegenomen tussen de stenen.In het buitenland is het nooit maar dan ook nooit een probleem om er vele te vangen in de havens omdat ze gewend zijn aan het voeren van brood in de havens. Maar het is wel een zeer spannende visserij en ga het ook weer proberen nabij Ijmuiden bij de sluizen waar ze zeer veel zitten aan de binnenkant. Ongelooflijk (gevaarlijk) licht vissen en er mag geen enkel onnatuurlijk iets uitstralen van je montage. Geen loodje dus en doorschijnende lijn gebruiken. Maar het blijven een stelletje panharingen die je gauw door hebben wat je met ze van plan bent. de ijmuidenaren vissen altijd met haringafval om te voeren en daarnaast gaan visje met een stukje visafval. De harder moet naar jou toe komen. Als je naar de harder toe gaat spuiten ze meestal alle kanten op. Sluipen dus maar over de grond ! Het blijft spannend maar het blijft een een hele leuke bezigheid vooral met zonnig weer
Gr van Lucky Luc
zeevissermarc
7 mei 2014
Hoi Luc,
En zo is het maar nét!
Het is een mooie uitdaging.
Groeten,
Marc