17 mei 2014 Zuidpier Een goede geepdag

Posted on 17 mei 2014

11


Hoewel nog steeds uit het noordwesten, was de wind vandaag zo zwak dat er prima tegen in te vissen was, aan de binnenkant. Met het zonnetje erbij zou het een prima dagje geepvissen kunnen worden. Nicolas en zoon Kees zouden ook van de partij zijn. Een mooie dag, dus ook veel (vissers)volk op en rond de pier. ‘Gelukkig’ visten de meesten aan de buitenkant.

pier links

Ik ging revanche nemen op afgelopen woensdag. De noordwestenwind was toen guriger dan ik had ingeschat en maakte vissen aan de binnenkant onmogelijk. Na vier uur vissen aan de buitenkant uit te wind stond ik, op wat volgers na, nog steeds op nul.

Nicolas ving op twee stekken twee gepen, waarvan eentje al telefonerend, met het ding tussen hoofd en schouder geklemd. Zag er spectaculair uit. Ik wisselde af tussen de drijvende bombetta en de zinkende, die ik sneller binnen draaide. Maar dat maakte voor de vangst niet uit. En meer dan deze paar zinnen is er ook niet over dat vistripje te melden.

Het water heeft momenteel nog steeds de groene gloed van de algen maar bleek helder genoeg met ruim een meter zicht om succesvol gepen te vangen.

water groen

We startten vandaag om 11:00 uur (laag water 14:05 uur, hoog water 18:30 uur). Er stond een mooie stroming en samen met de wind kon de bombetta mooie driften maken. Na twee worpen kon ik de eerste aanbeet verzilveren. En even later ving Kees z’n eerste geep vanaf de Zuidpier. Ook was er een schooltje paaiende gepen vlak voor de kant bezig, altijd mooi om dat gekrioel te zien. Die vang je niet, de ‘afzwaaiers’ wel. Het was een mooi begin van een qua vangsten vlagerige doch prima dag. Kees ving ook z’n tweede geep. Nicolas was nog aan het warmdraaien…

De eerste ‘zoute’ harders lieten zich ook weer zien. Kijken hoe ze de stenen afgrazen en welke routes ze nemen (polaroidbril vereist, natuurlijk), is een leuk extra schouwspel tijdens het binnen draaien van de bombetta. Vandaag heb ik opnieuw met beide varianten gevist. De zinkende montage kreeg een paar tikken en heeft, tot kort voor de kant, volgers gehad, die toch weer afzwaaiden.

twee bombetta's

De drijvende variant, zonder stuitje dan wel enige verzwaring aan de zo lang mogelijke haaklijn -vandaag ruim 2,5 meter want de hengellengte was drie meter-, was de vanger met als aas een zeer smal stripje makreel. Over vijf uur vissen kwamen er vandaag negen gepen tussen de 58 en 68 centimeter op de kant.

negen gepen

Twee maal was de aanbeet vlak onder het oppervlak geheel te volgen. Het blijft spectaculair en zeer informatief te zien wat een geep allemaal met je aasje doet, zonder dat er iets met de dobber gebeurt. Omdat de bombetta niet wordt gestuit, is het mogelijk veel lijn te geven met zeer weinig weerstand voor de vis die het aas een paar meter verderop naar binnen aan het werken is.

Het was een vis vangen en dan weer een half uurtje ‘rust’, soms iets korter. De overige aanbeten kwamen van verder weg en vooral als er wat meer variatie in de snelheid zat. Geen enkele vis verspeeld, overigens. Het was vandaag volgen of inhaken ;-). Rond laag water was het ’t langst stil. Actief en iets sneller vissen met de zinkende bombetta was leuk om de tijd te doden. Die enkele volger gaf weer moed om nog even door te gaan…

Nicolas en Kees waren inmiddels verkast naar een plekje aan de buitenkant. Kees kwam even informeren en vertelde dat Nico zijn ‘visvangtelefoneer’-methode verder geperfectioneerd bleek te hebben, want hij ving er vandaag twee op deze manier. Ik ga d’r niet aan beginnen ;-).

Er lijkt een gematigd winderig weekje aan te komen, maar wel met hogere temperaturen. Wordt het water ook weer wat warmer. Alleen morgen is voorlopig het laatste ‘windloze’ dagje. Ga ik nou achter de harders in de havens aan of toch nog een keertje gepen?

Groeten!

Marc