5 en 6 november 2014 Zuidpier Magertjes

Posted on 7 november 2014

4


Twee dagen op de Zuidpier, twee vissessies van ruim een uurtje of vier, over het hoge tij heen. Er is vis op de kant gekomen, maar het hield niet over.

Woensdag en donderdag zijn weertechnisch de rustige dagen van deze week. Schar en gul zijn momenteel de te vangen vissen. Het opkomende tij valt in de middag, dus is het makkelijk om tijdens ‘het goede moment’ te beginnen.

Dat er ook veel rond moet zwemmen, blijkt vooral woensdag. Het is druk, zowel aan als op het water.

IMG_0985-best-druk

Nicolas is er ook en heeft een plekje voor de bocht moeten innemen. Ik vis vandaag aan de binnenkant, wetend dat de kans op succes kleiner is, maar dat een gelukje niet uitgesloten is. Kijken of er ook al scharren te vangen zijn…

IMG_0984-setje-donderdag

We zien trouwens aan de buitenkant verderop weinig vis boven komen, terwijl er toch hengels genoeg staan. Zou er gewoon teveel natuurlijk voedselaanbod zijn?

IMG_0991-wachtend-op-een-maaltje

Mesheft, zoute pieren, een paar verse pieren en mosselen zijn vandaag het aas. Eén hengel ver weg met kleine haakjes voor schar en een hengel voor de onder kantvisserij.

Nicolas vangt een paar scharren aan de buitenkant. Bij mij komt uiteindelijk alle vis, een gulletje, een flinke schar en wat steenbolken, van onder de kant vandaan. De mosselen aan de haak vinden aftrek. het gulletje gaat voor de combi zoutepier/mossel.

De overgebleven -en nog dichte!-  mosselen gaan die avond in de toch al heerlijke New England fish Chowder, hmmm…Een ander culinair ontdekkinkje van de laaste tijd zijn gulfilets uit de oven, besmeerd met een mix van mosterd, mierikswortel en een kleingesneden geroosterde paprika. Heerlijk!

Voor mij zijn mosselen dus een prima uitbreiding van mogelijk aas. Het geklieder met het zachte spul en het gepulk met bindelastiek is de moeite waard.

Aan het eind van de sessie krijg ik de overgebleven pieren van Simon en Nicolas (nog bedankt hè!). Moet ik toch alwéér vissen…

De omstandigheden zijn donderdag ongeveer hetzelfde, net als het moment van starten tijdens opkomend water (hw 14:55 uur).

IMG_0990-donderdag-rustig

Het is vandaag zeer rustig en ik kan kiezen waar ik wil vissen.

IMG_0988-mooi-stroompje

Ik vis nu met twee hengels op gul. Van de aanbeten, weet ik er twee te verzilveren. Eerst een gulletje met een mooie witte buik van rond de 40 centimeter en daarna een steenbolkje.

IMG_0993-aanzwemgulletje

De rest van de actie is waarschijnlijk steenbolk geweest. Ook de andere vissers vangen weinig.

IMG_0996-beetje-mistig

Ruim twee uur na hoog water zijn de pieren op. Het wordt weer eens tijd zo’n dag dat er goed wordt gevangen – want die zijn er heus wel- mee te maken. Maargoed, toch weer even lekker op de pier gestaan.

Groeten!

Marc