18 november 2014 Texel, strand Westerslag (dag 1)

Posted on 18 november 2014

2


Een paar daagjes uitwaaien op Texel en dan gaan er natuurlijk hengels mee om weer eens lekker vanaf het strand te vissen.

IMG_1013-twee-hengels

Strand Westerslag ligt een paar kilometer van ons B&B adres en is dus prima met de fiets te bereiken. Of het het ‘beste’ strand van Texel is weet ik niet, en dat maakt me ook niet zoveel uit: ik ga gewoon lekker vissen vanaf een zeer rustig strand. Ik verwacht trouwens vandaag, als ik al iets vang, vooral bot te scoren.

Het is trouwens niet de eerste keer dat ik hier een hengeltje uitgooi. Ik heb hier meer dan 25 jaar geleden een keer gevist en gepen en m’n eerste makreel gevangen vanaf een van de strekdammen.

geep-texel

Bij laag water rond 10:00 uur eerst even kijken hoe het er uit ziet. De strekdammen liggen boven water. Ze zijn prima begaanbaar en gevuld met meeuwen. Voor de kop zwemt een grijze zeehond. Er moet hier dus wat te halen zijn.

IMG_1011-meeuwen-op-strekdam

Ik heb alleen priksteunen meegenomen en die zijn op de dam niet goed te plaatsen. Voor de eerste vissessie, zo ongeveer vanaf 12:00 uur, besluit ik in het midden tussen twee dammen te vissen. Zo te zien is het daar dieper.

IMG_1010-bij-laag-water

Aan de kleine haakjes gaan eerst de pieren die nog over waren van de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Er is nog nét mee te vissen (prima spul, Jan!). Helaas leveren ze geen vangst op.

IMG_1015-niemand-te-bekennen

Het is prima toeven in de verder vistechnisch niet echt fijne oostenwind. Er staat weinig stroming. Het loodje van 80 gram aan de karperhengel blijft dan ook prima liggen.

Als de pieren op zijn, komen de tappen en mesheften uit de vriezer aan de beurt.

IMG_1020-mesheft-en-tap

Dit stukje ‘haute cuisine’ levert uiteindelijk de vangst van de dag op: een behoorlijke bot.

IMG_1017-bot

Verderop wordt flink achter de garnalen aangezeten. Ook zie ik af en toe een zeehondenkop boven water komen.

IMG_1025-achter-de-garnalen-aan

Aan m’n hengels blijft het verder stil. Ook een reepje vis aan de haken komt ongeschonden weer terug.

De vissersboot heeft meer succes gehad, gezien vele meeuwen in de achtervolging.

IMG_1029-hij-wel-gevangen

Toch was het een heerlijk middagje vissen op een lekker leeg strand. Helemaal goed om de stad even te vergeten.

IMG_1028-sonnetje

Ik heb nog een paar dagen dus ik kan nog het een en ander proberen. Er moet toch meer dan ene bot uit kunnen komen…

Volgende keer (morgen?) sta ik juist vlak naast een strekdam. Gezien het verloop van het getij van deze week zal dat weer met opkomend water zijn, dus volgens de boekjes…

Groeten!

Marc