31 januari Zesde competitiewedstrijd IJZZV Laatste worp

Posted on 31 januari 2015

1


Wat het weer betreft zijn we vandaag met de neus in de boter gevallen want de voorspelde rustige dag met afnemende westenwind en een zonnetje is het geworden. Dit keer valt het tij ook helemaal perfect in de wedstrijd (10:00-15:00 uur, hoog water om 13:20 uur). Eindelijk weer eens een wedstrijd op het ‘vertrouwde’ parcours aan de binnenkant van de Zuidpier.

Met open armen word ik ontvangen in het clubhuis. Natuurlijk, ik ben zo’n aardige jongen, maar ik ben ook een van de laatste inschrijvers en het warme welkom is vooral omdat mijn lotnummertje mede bepaalt waar de grens tussen vak A en B precies gaat liggen. De competitietechnische spanningen in de top van het klassement beginnen toe te nemen… Dingen waar ik me ook dit seizoen niet mee bezig hoef te houden…;-)

Balletje nummer 1 rolt uit het bingoballetjesmolentje, de kopstek in vak A. “Dan zou de vis vandaag zo maar eens in vak B kunnen zitten”, schiet er nog door m’n hoofd, mijn eerderefantastische lotingen nog redelijk vers in het geheugen. “Bij het hek zitten ze”, gonst het door de tent. Ja hoor, daar gaan we…

Nouja, de te volgen tactiek voor de dag heb ik reeds gisteren uitgestippeld. Ik heb nu ook nog ruimte genoeg. Nu er weer gullen te vangen zijn mag één hengel dat tijdens de hele wedstrijd gaan doen. Ik ga me namelijk voorlopig maar eens vooral richten op de prijs voor de grootste vis. plekkieBuurman Frits viste af en toe letterlijk tussen de stenen 😉

Met de andere hengel probeer ik met dunne hoofdlijn en geclipte onderlijnen zo ver mogelijk te komen voor wijting of schar. Vooral om wat meer routine op te bouwen in het werpen. Elk kwartiertje komen de haken onaangetast terug, maar omdat de directe buren ook niks dichtbij vangen, houd ik deze tactiek vol.

Na een bijna twee uur komt er een vijfdradige meun mee omhoog aan de hengel voor gul, ik dacht 22 centimeter. In ieder geval van de nul af, pfff…. 5draad-meun-heel Er zijn trouwens deze keer behoorlijk veel meuntjes en andere soorten gevangen waaronder wijting, gul, schar, bot en zeedonderpad.5draad-meun-kop In vak B wordt er door iedereen lekker gevangen, iedereen heeft daar al ruim vis, op allerlei afstanden. Winnaar Bas zal er dertig vangen. Bij ons in A zit duidelijk minder vis. Vakwinnaar van B Tom vangt er elf of twaalf. (na de eerste twee uur totale stilte). De volledige uitslag is op de website van de IJZZV te vinden.

Maargoed, het is een gezellige wedstrijd met mooi weer, ik doe lekker m’n werpoefeningen en vang misschien ook nog een mooie gul. Al levert de eerste aanbeet halverwege de wedstrijd slechts een adrenalinestootje op. Want na de ene rammel blijft het gewoon stil…

Dan duiden tikjes op de top van de verweg-hengel op aandacht voor het aas. Het levert gelukkig een visje op, een wijting van even boven de 20 centimeter. Ik hoop natuurlijk dat dit de voorbode is van een school die nu bij ons voor de deur komt kijken, maar het blijkt een losse flodder.

Het is even tijd geworden voor een intermezzootje waarin een op zich best mooie boot op de motor het ruime sop kiest. Wat een lawaai zeg, veel meer herrie dan de meeste veel grotere boten. Snel maar weer zeilen, zou ik zeggen.

boot Ook duikt er eventjes een zeehond op, maar dat is natuurlijk nét nadat ik het fototoestel weer in m’n zak had gestopt..

Het is ineens kwart voor drie geworden. Nog één worp met de ver-weghengel. De gullenhengel mag lekker blijven liggen, Tot nu toe zijn de haken nooit kaalgevreten teruggekomen. Ik fantaseer wat over mooie vangsten na ‘de laatste worp’. Vandaag lijkt me een mooie dag voor weer ’s zo eentje…

En ja hoor, vijf voor drie, een mooie rammel. Hand naar de hengel…weer een flinke buiging en ik sta met een kromme hengel iets moois binnen te draaien: een gul van 44 centimeter. Nauwelijks effect voor het eindklassement, maar misschien de grootste? Buurman Frits wilde wel even snel de foto maken. (Nog bedankt!) marc's-laatsteworp-gul Op de terugweg kom ik koppelmaat Bram tegen, helaas heeft hij ook niet veel gevangen, dus we doen ook niet mee bij de koppels. Hij weet dat Jaap een een gul van 46 centimeter heeft gevangen en er was er ook al eentje van 44 centimeter. Dus helaas pindakaas, ook niet de grootste van vandaag. Toch nog een kwartiertje van deze mogelijkheid genoten…

Ook de bingo is vandaag slechts goed voor vergeefse hoop. Geen van de werkelijk prachtige prijzen vallen mij ten deel. Ik moet het vandaag doen met een verse vis om iets lekkers van te maken. Het kán allemaal nog véél slechter na een dagje vissen. Groeten! Marc