11 februari 2015 Zuidpier Bruinvisbal

Posted on 12 februari 2015

3


Weer eens een ‘gewoon’ dagje gulvissen vanaf de Zuidpier. M’n start is vandaag even na half elf en om kwart voor vijf pak ik in. Eén vis in de tas. En toch heb ik me weer prima vermaakt.

Het weer zit vandaag helemaal mee. Er staat weinig wind, het is droog en niet te koud. Het tij is theoretisch redelijk gunstig. Hoog water valt om 8:01 uur en laag water om 16:04 uur. Nicolas wilde ook wel weer eens een gul vangen en kan na het afhalen van de bestelde 60 pieren per persoon een plekje voor twee ruim voorbij de bocht vinden. Het is best druk voor Zuidpier-begrippen.

IMG_1265-aardige-drukte-op-links Bij het aas van de dag (pieren en tappen) zit weer een experimentje. Bij de Chinese supermarkt om de hoek kom ik van de week in de diepvries een kilozak piepkleine spierinkjes tegen. Lekker om te frituren, maar ook een goed formaatje om mee te vissen. Ik weet ‘van vroeger’ dat ze heel slijmerig worden na ontdooien, maar toen wist ik nog niet dat er bindelastiek bestaat. IMG_1267-aas-enzo De verhalen onderweg over de vangsten van vandaag zijn niet best: een enkel gulletje en scharretje. Vroeg in de ochtend (en gisteren natuurlijk! 😉 ) was het even best goed.

Mijn theorie blijft dat die vissen (gullen) in schooltjes langs het ‘rif’ (lees: de betonblokken van de Zuidpier) heen en weer zwemmen en eetmomenten hebben. En dat zou zo maar eens te maken kunnen hebben puur met beschikbaarheid van voedsel, meer dan het moment in het getijverloop.

Deze theorie helpt mij in ieder geval prima om dooie momenten door te komen en vertrouwen te houden dat er nog wel een aanbeet kan komen, ook tijdens de theoretisch slechte momenten (drie uur voor laag water tot drie uur na laag water). Gelukkig komt er nét vaak genoeg een visje om het verhaaltje levend te houden.

IMG_1264-nico-op-rechts Want waar de vangst een vorige keer al tijdens de kentering rond laag water begint, gaat het vandaag al wat meer volgens ‘het boekje’. De eerste tik komt op de hengel waar een paar spierinkjes en pieren aan de haken zitten. Helaas volgt er niets, maar er zwemt dus wel iets rond met trek.

Even voor 12:00 uur verrast een mooie aanbeet me, waarbij ik de hengel tóch weer te vroeg oppak. (Misschien maar wat vaker op snoekbaars gaan vissen…) Nu leg ik de hengel (met pieren beaasd) na één draai weer neer en hoop op een herkansing.

Die krijg ik, want nog geen twintig seconden later begint de hengel weer te stuiteren en na drie rammels mag ik een dik gulletje binnendraaien. Ietsje aan de late kant -het is immers al bijna vier uur na laag water. Foei!-, maar zeker welkom.

IMG_1262-vol-kuit De vis (44 centimeter) zit vol kuit. Helaas zit de haak te diep, dus moet ik maar snel kuit gaan bakken. Het feestje lijkt even later door te gaan, met alweer een hengel die plots op vertrekken staat. Nu ben ik wat aan de late kant bij de hengel en de vis heeft zich vastgezwommen.

De hengel gaat weer tegen de steun en ik wacht af tot de vis weer gaat zwemmen. Tien minuten later is er niets gebeurd. Bij het lostrekken breekt het breeklijntje en de haken komen visloos terug.

De stromingen rond de pier verschillen vandaag enorm. Van links naar rechts en allerlei wervelingen met vele kleurverschillen. In een flinke ‘kolk’ met bruin water verschijnt een bruinvisrug. En verderop komt een andere boven. Het lijkt een flinke school te zijn.

Ze zwemmen ruim 200 meter van de pier, en met de zoom van het cameraatje op maximaal film ik de ‘ruggetjes’. Het idee is om er later een paar ‘foto’s’ uit te halen. bruinvis1-046 Nicolas besluit het elders op de pier te proberen. Ook een hengel voor schar heeft hem nog geen vis opgeleverd. Ik twijfel en besluit het nog één worp met beide hengels te proberen. Prompt krijg ik nog geen vijf minuten later beet. Als in: een flinke tik en daarna stilte. Aan de andere hengel wordt ook gerammeld zonder resultaat… “Ik blijf nog even”, sms ik Nicolas.

De bruinvissen gaan van links naar rechts mee met de ‘bal’ bruin water. Ze zwemmen er midden in en er omheen. bruinvis-2-027 Nog geen uur later gaat een klein bootje op ongeveer die afstand een net uitzetten. Toeval? meeuwen-35 De rest van de vistijd verloopt opnieuw volgens het boekje. Rond laag water blijft het akelig stil rond de haken en ruim voor de schemering vind ik het mooi geweest.

Op de valreep ga ik alsnog met 50 pieren naar huis Ik krijg ze -ze zijn nog niet uitgepakt geweest- van Ed (nog bedankt!), die ze weer op de pier had gevonden. Vreemde dingen laten vissers soms achter… Moet ik toch alweer gaan vissen 😀