18 februari 2015 Dropshotten met de specialisten achter A’dam CS

Posted on 21 februari 2015

0


Het plan voor vandaag is opnieuw om samen met Karim de snoeken in Amsterdam Zuidoost met pluggen te gaan bestoken. En opnieuw verandert het plan en we gaan weer dropshotten achter Amsterdam Centraal. Ook prima!

Het zuidwestelijke windje in de rug en lekker in het zonnetje. Vandaag is zijn zeebaarscollega van de Noordpier Mourad er ook bij. Hij komt hier, net als ik, voor de tweede keer. Ook de cracks Johan, Fred en Jan zijn present. Leuk, ik ga nu meemaken hoe het nou écht moet, dat dropshotten. Deze mannen doen bijna niet anders. Goed opletten, dus.

Karim vist vandaag met een prachtig Yasei hengeltje voorzien van een ABU Revo reeltje. Graag demonstreert hij de magnetisch rem en vol passie vertelt hij over alle shadjes en loodkopjes die hij bij zich heeft. Mourad heeft een strak reishengeltje van Fox (met een maatje 1000 molentje) bij zich. Ook de andere mannen hebben spullen om de vingers bij af te likken. Ik vis met m’n drie meter ABU spinhengel (10-35 gram), ook in de reisuitvoering.

Omdat ik nog steeds die zak kleine spierinkjes in de vriezer heb liggen, is er een handje visjes meegegaan. Omdat ze na ontdooien erg slap worden start ik met een montage met twee kleine haakjes. Beaasd met een visje per haakje vis ik daarmee vlak langs de steiger. Ik hoop op een mooie baars. Af en toe voel ik een rukje en regelmatig ontbreekt er een visje. Een echte aanbeet zit er volgens mij niet bij, ik houd het op krabben.

Als de spierinkjes op zijn, ga ik ook met een shad vissen. Net als de anderen die ook nog niks hebben gevangen. Veelvuldig wisselen de mannen van shadjes, er komt van alles voorbij. Ik start met het shadje waar ik de vorige keer mee ving. Resultaat blijft uit en ik ga ook om de paar worpen met een ander type vissen. Ik let op wat er wordt gebruikt en pak vervolgens iets uit m’n eigen verzamelingetje dat er op lijkt of juist helemaal niet.

Mijn vangende shadjes en  het baarstuigje.

Mijn vangende shadjes en het baarstuigje.

Er is veel tijd voor babbeltjes tijdens het vissen. Zo praat Karim graag over alle subtiele verschillen tussen de shads en loodkoppen en de manieren hoe ermee te vissen. Met Johan wissel ik wat informatie uit over het vissen op harders (jaja, laat de lente maar komen, ik sta alweer in de startblokken om achter die torpedo’s aan te gaan!). Ook geeft hij een mooie tip over de visserij alhier. Van Jan hoor ik hoe het met de baarzen alhier gaat. Leuk! Er kan hier dus ook zo’n prima kameraadschappelijk sfeertje als op de pier hangen.

Terwijl Karim en ik het over ‘het leven’ hebben, lijk ik ineens vast te lopen of een plastic zak te haken, althans zo voelt het even. Het blijkt een snoekbaars te zijn. De enige ‘overall’ van deze sessie…

Daar sta je dan...

Daar sta je dan…

Vastlopers op deze plek achter het station komen niet vaak voor, al heeft Karim toch een complete montage aan de bodem mogen doneren. Ai, dat waren toch een paar euro’s bij elkaar…

En juist die vastlopers veroorzaakten dat ik dit soort visserij lang heb vermeden. Als jochie van vijftien (we gaan even naar 1980) verspeelde ik om de haverklap kunstaas, loodjes en loodkopjes aan de takken onder water. Iets om moedeloos van te worden en bovendien een flinke aanslag op het beperkte krantenbezorgersinkomen. Ik viste vermoedelijk te zwaar én met het verkeerde kunstaas op de verkeerde plek. Met een levend voorntje ging het toen veel beter én makkeleijker. Gelukkig heb ik sindsdien een en ander geleerd…

Het is leuk de horizon van de hengeltechnieken weer wat te verbreden en even te proeven van het ‘echte’ dropshotten op snoekbaars. Want op de pier gebruik ik de techniek eigenlijk ook wel eens, zoals op deze dag, en dan ontbreekt het breeklijntje niet. De visserij op snoekbaars is natuurlijk veel lichter en subtieler. Snoekbaarzen qua formaat ook minder sterk dan gulletjes, maar toch, het is leuk om te doen.

De voorspellingen voor komende week zijn niet al te gunstig, ik hoop dat er een ‘dagje pier’ in gaat zitten. Als dat feestje niet door gaat, heb ik in ieder geval een alternatief! Hé Karim, snoeken dan maar weer?

Groeten!

Marc