28 februari 2015 Zevende competitiewedstrijd IJZZV

Posted on 1 maart 2015

0


De pier is vandaag weer eens gesloten omdat de zuidwestenwind wat aan de stevige kant is. De wedstrijd vissen we vandaag dus weer op het oude stuk tegenover de oude kop (vak A en een stukje vak B) en gedeeltelijk voor de jachthaven (vak B).

IMG_1287-links

Het is niemands favoriete stek en het stuk voor de jachthaven is zelfs door sommigen tot no go area verklaard. Alleen al vanwege de trap die opgeklommen moet worden met al die spullen…Ik heb er nog steeds nog nooit gevist.

IMG_1290-rechts

Affijn, met windkracht zes tot later acht schuin in de rug met een zonnetje erbij werd het niet eens een onaangename dag om aan zee met een hengel te vertoeven.

IMG_1291-plekkie

De wedstrijd is als altijd van 10:00 tot 15:00 uur. Het tij valt vandaag mooi met hoog water rond 12:00 uur. De verwachtingen zijn niet al te hoog en de uitslag blijkt helaas in het lijstje ‘slechtste aller tijden’ te passen.

Er worden namelijk in totaal door 24 vissers in deze vijf uren 38 vissen gevangen. Gek genoeg wordt er vandaag op het stuk voor de jachthaven (vak B) meer gevangen dan op het oude stuk.

De winnaar Tom (uit vak B) weet de vis toch weer te vinden en neemt er tien voor zijn rekening. De eerste paar worpen komen er bij de vérwerpers wat vissen boven (wijting en bot), maar tijdens het hoge water valt de vangst grotendeels stil. In totaal 12 vissers scoren een nul. De volledige uitslag is te vinden op de site van de IJZZV.

Ondergetekende heeft z’n dag niet helemaal -of eigenlijk helemaal niet- en zit helaas ook bij deze twaalf. Met -laaggeschat- zo’n 20 meter tekort op de goede afstand heb ik echter niet stilgezeten en er het beste van proberen te maken.

Elke worp komt -al dan niet bedoeld- toch weer op een andere plek terecht en om de paar minuten trek ik de onderlijn een paar meter naar me toe. Omdat ik deze keer wel een reservehengel klaar heb staan, vis ik daarmee dichter bij de kant op bot, met slappe en juist strakke lijn. Ik wissel wat af deze middag.

Want wat wel erg goed lukt is het afgooien van lijnen. Maar liefst tweemaal achter elkaar weet ik een complete voorslag en onderlijn eenmalig best ver (dat dan weer wel) richting de vaargeul te krijgen.

Het zijn mogelijk m’n enige lijntjes die wel in de buurt van vis zijn gekomen. Verder noteer ik niet eens een krab, een zeester, danwel een aangevreten piertje, laat staan een kale haak…

Overgeschakeld van vissen met een gevlochten naar een nylon hoofdlijn blijft de boel behouden. Verder verspeelt ik alleen nog maar een onderlijn aan de stenen vlak voor de kade na een van de meerdere uit-de-knoop-haal-onderonsjes met diverse buren.

De wind en de onvermijdelijke afzwaaiers bij de niet helemaal goed gelukte worpen laten bijna alle deelnemers dit stukje even opvoeren. De sfeer blijft overigens prima. We staan gewoon (te?) dicht op elkaar. Maargoed…

Buurman Arjen zorgt met een zware draai nog even voor een spannend momentje voor de toestromende kijkers. Uiteindelijk blijkt hij een ‘kunststukje uit de natuur’ te vangen: een paar aan elkaar vastzittende lege oesterschelpen kunnen inderdaad een hengel goed krom trekken als je die ruim 100 meter door het water moet sleuren.

oesters-arjen

Samenvattend is het vistechnisch wat mij betreft een teleurstellende wedstrijd geweest en eigenlijk alleen interessant voor de top van algemeen klassement. En de bingo leverde me ook al niks op ;(

Als vissen een wetenschap zou zijn, dan hebben twaalf man vandaag niet goed nagedacht. Zo’n enorme off-day van een aantal toch echt ervaren vissers bestaat natuurlijk niet. Dan is er meer aan de hand, lijkt me. Er zwemt niets met honger op de door jou gelootte stek, bijvoorbeeld…

Nu is (wedstrijd)vissen natuurlijk veel meer, zodat de optelsom van techniek, materiaal, aas, ervaring, kunde, kennis én geluk de uitslag altijd weer afgetekend bepaalt. Een groot deel van de 12 nullen van vandaag viste in vak A waar nauwelijks iets is gevangen. Ik zat -natuurlijk ;-)- in het stuk van het B vak waar het grotendeels schrapen of heeel ver gooien voor een vis was. Mijn geschraap heeft het vandaag in ieder geval niet gedaan. Mij wacht in ieder geval wel een materiaalcheck en een lijntjesknoopavondje.

En als in ieder geval de windgoden nou snel weer eens hun waffel willen houden, dan kunnen we tenminste weer op de pier vissen. Ik hoop dat we voor het laatst van dit seizoen op dit stukkie uitwijkparours hebben gevist.

Groeten!

Marc