15 maart 2015 Twisketrofee 2015

Posted on 15 maart 2015

5


Het mooie natuurgebied ’t Twiske ten noorden van Amsterdam is deze zondag het ‘strijdtoneel’ waar een mannetje of tien gaan proberen de grootste snoek te vangen. Een vorige keer deed ik ook al mee, maar toen wist ik niet dat het een wedstrijd was…Het is nu allemaal niet meer zo vreemd.

Het leek het Eelco ook leuk om vandaag mee te doen. Bijna hadden we trouwens helemaal niet meegedaan, maar daarover binnenkort meer.

De dag begint wat nattig en gurig met een stevige oostenwind, maar zoals organisator Don zo treffend met een oud en vergeten spreekwoord omschrijft: ‘When the wind is from the east, they will take the fly like a beast’….Verder geen last van regen gehad.

U begrijpt, we gaan er dus voor. In principe vissen we met de vliegenhengel en streamers, maar er duiken hier en daar ook spinhengels en pluggen op. Het is ‘soort van’ toegestaan.

Ik heb vandaag alleen de vliegenhengel meegenomen en ben dan ook vást van plan eindelijk eens m’n eerste snoek op deze manier te vangen. Als dat niet lukt sta ik er weer eens een dagje mee te werpen. Het is alweer lang geleden dat ik dat heb gedaan.

Vanaf het beginpunt verspreiden diverse tweetallen dan wel eenlingen zich over het gebied, vol met veelbelovende slootjes. Eelco en ik lopen al vissend het eerste stuk af.

Op precies hetzelfde plekje als waar ik vorig jaar -met de spinner dus- succesvol was, mag ik dan inderdaad m’n eerste ‘vliegensnoekje’ vangen. Met de streamer die ik toen tijdens de vorige vliegvisexpeditie naar ’t Twiske kreeg. Het is ook de eerste van de dag. Leuk om die aanbeet te voelen. De 7-8 hengel gaat krom, maar van een echt gevecht is natuurlijk geen sprake geweest.

Geen idee wat ik hier aan het zeggen ben, maar volgende keer zal ik in ieder geval een goede kant op kijken…

Geen idee wat ik hier aan het zeggen ben, maar volgende keer zal ik in ieder geval een goede kant op kijken…

Mitsi vond het allemaal reuze spannend. (Foto Don de Boer)

Mitsi vond het allemaal reuze spannend. (Foto Don de Boer)

Eén verkeerd haaltje met de duim langs een kieuwboog geeft twee kleine wondjes die ‘lekker lang’ door blijven bloeden. Ohja, de pleisters zitten in de ‘zee’rugzak… Het handvat kleurt in ieder geval voor eventjes mooi rood. Het bloeden stopt even later gelukkig wel.

Dan is in een andere sloot Eelco aan de beurt voor een vliegensnoek die alweer een slag groter is dan de mijne. IMG_1353-eelco-1 Een stukje verderop krijg ik een aanbeet. Het lijkt een grotere vis. Helaas schiet hij een paar seconden later los.

Eelco beleeft even een pechmomentje met het breken van het topdeeltje van zijn vliegenhengel. Gelukkig heeft hij ook een spinhengel bij zich. En vangt hij al snel zijn tweede snoek, nu aan een plug. Ook Eelco heeft de tandjes én de snijkracht van dyneema even getest. Hij heeft hele mooie pleisters bij zich. IMG_1355-eelco-2 Dan is het tijd voor een overheerlijke BBQ-lunch bij het verzamelpunt. Er blijkt niet veel zijn gevangen, maar de sfeer zit er goed in!

Lekker! (Foto Don de Boer)

Lekker! (Foto Don de Boer)

Ruim voldaan starten we aan de middagsessie. Eelco is lekker op dreef en scoort zijn derde snoek. Ik sta te ver weg voor een foto. En even later op een andere plek zijn vierde…nouja, in ieder geval een foto…

IMG_1361-eelco-4 Het zijn allemaal vissen van ongeveer dezelfde grootte. Niemand vangt vandaag een grotere -en trouwens ook niet méér- snoek zodat de Twisketrofee een jaar bij Eelco op de schoorsteenmantel mag staan!

De winnaars! (foto Don de Boer)

De winnaars! (foto Don de Boer)

Een lekker dagje, met ook voor mij een ‘mijlpaaltje’.

Don en Cor bedankt voor alles, hij was weer leuk!

Groeten!

Marc