28 maart 2015 Achtste competitiewedstrijd IJZZV

Posted on 29 maart 2015

0


Wát een pech hebben we dit jaar met de IJZZV-competitie op de Zuidpier! Voor de achtste competitiewedstrijd moeten we alwéér uitwijken naar ook mijn minst favoriete stukje pier. Ik heb even hoop dat er deze keer voor een andere uitwijkstek wordt gekozen, maar helaas is er weinig keus.

De IJRB heeft de pier reeds op vrijdag gesloten, zodat ik -en de anderen vast ook- bij het selecteren van de spullen al rekening houd met vissen op deze plek. Er gaan dus geen gullentuigjes mee, maar wel veel paternosters met kleine haakjes.

Op dit ondiepe stuk water kun je je in deze periode van het jaar het best richten op bot. Dat zijn de eerste vissen die in de lente het ondiepere opzoeken. Wijting en schar vereisen vanaf deze plek momenteel de welbekende zeer verre worpen. Bovendien zijn de vangsten die soorten momenteel ook niet best.

De opkomst is matig, maar we zijn nét met teveel om allemaal op hetzelfde stuk te kunnen vissen.

IMG_1407-vak-A-en-stukje-B

Ik loot nummertje 48, hoog in vak B, zodat ik -eindelijk ;-( – voor het eerst op het stuk voor de jachthaven en het strandje bij de zomerhuisjes mag gaan vissen. Vier anderen zijn ook de klos.

IMG_1408-5-man-vak-B

Er staat een flink windje (5-6 Bft), maar deze komt uit zuidelijke richtingen zodat we ook de regen in ieder geval op de rug hebben. Maakt het nét iets minder troosteloos en minder irritant voor de brillendragers. Om 10:00 uur (hoog water 09:53 uur) vliegen er 16 loodjes richting Noordpier.

Ik vis op allerlei afstanden en zit lekker in de flow, dat dan weer wel. Af en toe een gezellig praatje met de lotgenoten en dan weer verder. Ik verplaats elke paar minuten de onderlijn een paar meter, maar dat levert vijf uur lang geen succes op. De zeepieren komen zo goed als onaangetast weer terug. Al die concentratie maakt niet uit.

Het duurt uren voordat er bij ons de eerste vis boven komt en ook vanaf het andere stuk blijken de vangsten zeer karig. Ron scoort op de kopstek een flinke bot.

IMG_1411-Ron-Bot-MC

Eén keer gaat bij mij een draai iets zwaarder en dat blijkt een krab te zijn die zich alvast heeft uitgedost voor Nederland-Turkije van die avond.

IMG_1413-krab

Eén ding heb ik niet geprobeerd, namelijk de onderlijn recht onder de hengeltop langs de kade laten zakken. In het andere stuk vangt Tromp op deze manier in vak A de grootste vis van de wedstrijd, een bot van 39 centimeter.

Op ‘ons’ stuk scoren drie van de vijf vissers bot. Ron vangt er zelfs een tweede bij. Op het andere stuk zijn er vier man met (een) vis. Arie vangt pakweg twee uur voor tijd zijn prijsbot, terwijl hij er eigenlijk de brui aan had willen geven. Tja, nu moest-ie toch blijven…

IMG_1420Arie-MC

Het is kortom een dramatische wedstrijd. Winnaar Hendrik zegeviert met drie vissen. Met zijn ene kanjerbot mag Tromp driemaal een prijs in ontvangst nemen: de grootste vis, een prijs bij de koppels én een prijs voor de klassering. Zo doe je dat! De volledige uitslag is te vinden op www.ijzzv.nl

De overtrekkende regenbuitjes halen m’n irritatiegrens niet,

IMG_1414-buitje-1

maar kunnen wel eventjes de hele Corus opeten.

IMG_1429BUI2-def

Vanaf 14:00 begint de wind toe te nemen en waait er hier en daar iets om of weg. Ruim voor het eindsignaal om 15:00 uur is er al druk ingepakt om snel richting clubhuis te gaan.

Omdat er prijzen voor de eerste tien zijn, worden de laatste drie prijzen verloot onder de ‘nullers’; Daarvan ben ik dan één van de gelukkigen, een troostpleistertje op de wonde in de vorm van een pakketje drijvende foam in diverse kleuren, een welkome uitbreiding van de uitrusting.

Gauw maar weer naar de toekomst kijken. Over een maandje kunnen we hopelijk alweer achter de gepen aan!

Groeten!

Marc