28 september 2015 Zeebaarzen op de Waterweg Een taaie dag met een gouden randje

Posted on 28 september 2015

3


Jawel, in de derde ronde is deze reeds lang geleden geplande zeebaarstrip eindelijk doorgegaan! Twee maal is het weer de spelbreker geweest. Nicolas heeft dit jaar ook de mosterd weten te vinden en om dat te vieren heeft hij van zijn gezin een dagje zeebaarsvissen met visgids Jac. vd Ende op de Nieuwe Waterweg cadeau gekregen. Hij wil dat natuurlijk eíndelijk dan ook maar eens meemaken. En ik mag mee! Al was het maar om Nico er heen te rijden ;-). Maar mooi dat het een gedenkwaardige dag is geworden! Dank dus, we hebben er weer een mooi visdagje bij om op terug te kijken.

Voor vandaag ziet het weer er redelijk uit. Het is zonnig met wolkenveldjes en de wind (drie tot vier Bft) komt uit het oosten. We zijn ruim op tijd en wachten op Jac. Ik denk: “Kom, ik tuig m’n hengels alvast op”. Graaiend in de tas kom ik er achter…dat ik mijn molens ben vergeten!! Nouja! Dat is me nog nooit gebeurd tijdens m’n vissende leven. Ze zijn thuis op de werkbank achtergebleven na het aanknopen van een speldje.

Even later arriveert Jac. en gelukkig heeft hij genoeg hengels meegenomen. Er is dus eigenlijk niets aan de hand behalve dat ik twee hengels voor niets uit varen heb genomen op de Waterweg, ach ja.

Het wordt een taaie dag, zo voorspelt Jac. De maan heeft momenteel, naast dat mooie rooie kleurtje, veel trekkende invloed op het tij. Samen met de oostenwind betekent dat veel ebstroom en weinig vloedstroom. En die laatste is juist het beste moment actieve zeebaars te treffen.

Nicolas is hier voor het eerst, ik kom hier nu voor de tweede keer en weet een beetje wat er te wachten staat. Het zou maar zo kunnen dat ik tijdens het inpakken in m’n hoofd al op de Waterweg was en en daardoor wat chaotisch op m’n automatische piloot heb vertrouwd.

De eerste stekken op de Waterweg slaan we vandaag wegens de omstandigheden over. Op de eerste plek waar we wel kunnen vissen is de eerste baars is voor mij. Na pakweg vijf worpen pakt een nu ondermaatse baars de twister. Een mooi begin, vorige keer moest ik iets langer wachten op ‘mijn’ vis.marc-1De stek levert verder geen beet op, Het zoeken is nu echt begonnen, want voor veel stekken is de ebstroom nog te sterk. Het geduld wordt een paar uren op een paar stekken flink op de proef gesteld, want er gebeurt niet heel veel, behalve dat Jac zijn kleinste zeebaarsje (20 centimeter) ooit vangt, aan een zager. Ik verspeel een paar van m’n Fiiish-shadjes aan de stenen.

De hoop komt steeds meer te liggen op het vloedstroompje dat zo rond 15:30 uur hopelijk iets langer dan eerder deze week zal aanhouden. Jac noemde een half uurtje. Da’s best weinig tijd om de bag limit nog effe te vangen. Het lukt om op de goede tijd op de goede plek te zijn.

Nicolas is de tweede van de dag die even met een kromme hengel mag staan. Dit keer is het een ruim maatse vis, die het Franse vangertje graag wilde hebben.

nico-1Jac volgt snel met z’n neefje die meer van pluggen hield.

Jac-1-IMG_20062

Afwisselend blijven de shads en pluggen te water gaan. De omstandigheden zijn nu eventjes precíes goed. We vangen nu allemaal. Een mooie 50 centimeter plus baars weet in het schepnet de haak uit m’n Black Minnow te schudden.

Het is wel teer spul, hoor. Maargoed, ze doen het goed. Al zou het ook wel te gek zijn als deze prijzige killers wat verder worden doorontwikkeld tot wat duurzamer in het gebruik.

marc-2-IMG_2008-2

Het volgende hoogtepunt is een mooie beuk, een zeer kromme hengel en een gierende slip voor Nicolas, die een paar minuten later met een mooie dikke baars van 67 centimeter zijn PR opschroeft.

Nico-Big-one-IMG_2020-2

Terwijl de vloedstroom alweer aan het afnemen is, mag Jac nog even aan de bak met een prachtige vis van 68 centimeter.

Jac-joekel-IMG_2025-2

In een klein uurtje tijd is deze taaie dag dus behoorlijk ten goede omgeslagen en begint het randje toch nog ‘goudkleurig op te lichten’. We komen in totaal op 13 vissen, waarvan negen (ruim) maatse. Keurig verdeeld, vijf om vier om vier, iedereen blij. Lekker vissen op een mooie plek en voor het doorzetten uiteindelijk beloond worden met een prima portie actie: Een dagje zeebaarsvissen zal hier nooit vervelen!