IJZZV competitie ’15-’16 wedstrijd 2

Posted on 25 oktober 2015

8


De omstandigheden zijn vandaag uitstekend. Het is droog en zuidelijke wind (vier Bft) blaast lekker in de rug. Bij het begin van de wedstrijd om 10:00 uur is het laag water en even voor het einde om 15:00 uur is het water op ’t hoogst. Het wordt een leuke wedstrijd met veel vis.

Deze keer voor mij geen voorvisserij. Ik ga ervan uit dat wedstrijdtechnisch de wijting opnieuw het doelwit moet zijn. Niet m’n favoriete visserij, want je moet er heel veel vangen om mee te doen. Ook is driekwart van de wijting ondermaats, dus mag je dit tere visje niet meenemen. De meeuwen en later de krabben kunnen weer even vooruit. Het blijft toch een beetje een dilemma…

Overschakelen op andere visserij (gullen onder de kant) kan tijdens de wedstrijd altijd nog. En mocht de schar het beter doen, ook prima…beter zelfs, want die vind ik toch lekkerder.

Ik loot nummer 13 en lijk daar helemaal geen last van te hebben. Recht voor me op ruim honderd meter uit de kant is een aalscholver aan het jagen en komt regelmatig met vangst boven. Ik ‘weet’ dus waar de eerste worpen heen gaan.

En dat gevoel zit goed want ik mag gelijk aan het werk. De hengeltoppen zijn vaak in beweging, maar er komen ook doubletjes en tripletjes wijtingen boven zonder een seintje.

wijtinkje-IMG_2054

twee-wijtinkjes-IMG_2045

 

 

weer-twee-voor-in-het-emmertje-IMG_2051

 

 

 


Pas na ruim twee uur vissen draai ik voor het eerst binnen zonder vis. Het zijn allemaal wijtingen…

gulletje

…en één klein gulletje.

Geen idee of ik het goed doe in de wedstrijd, buurmannen Bertus op rechts en Ron op links vangen ook lekker door. Koppelmaat Bram vangt iets verderop ook regelmatig.

links-IMG_2060

rechts-IMG_2055

Bram-IMG_2059

De rest van het veld in de gaten houden lukt een stuk minder, want het is aan één stuk door onderlijnen beazen, indraaien, vis fotograferen, onthaken, nieuwe onderlijn ingooien en weer van voor af aan.

Na een stuk of wat plaatjes geef ik het fotograferen van de vangst trouwens maar weer eens op. Respect voor Willemgaatvissen, die het meestal lukt elke gevangen vis op de plaat te zetten, zelfs tijdens wedstrijden. In het vuur van de strijd valt het fotograferen bij mij al snel af…

Nummer 13 komt er toch nog even in. Ongeveer twee uur voor het einde heb ik weer een zware draai. “Dat zijn er weer drie”, denk ik. Het lukt echter niet de zaak in de laatste meters voor de stenen omhoog te krijgen waardoor de boel vastloopt. De lijn moet verstrikt geraakt zijn tussen de stenen want bij het lostrekken ineens ‘Pang!’ en ik ben alles kwijt, inclusief voorslag.

Natuurlijk heb ik geen derde hengel klaarstaan. Het is me vandaag dan ook weer prima gelukt zo min mogelijk spul mee naar de pier te slepen. Het wisselen van molenspoel zal even lang duren als een nieuwe voorslag knopen.

Dat laatste wordt het dus en ik zie uit m’n ooghoek Bertus weer een paar wijtingen vangen. Ik realiseer me, ik ben nu aan het ‘lossen’, de achterstand groeit.

Want de toppers zullen vast al wel veel meer hebben en als er zoveel wijting zit zal er over de hele linie goed worden gevangen en er zijn maar tien prijzen. Overschakelen op gulvissen zie ik bij gebrek aan deining in het water niet zitten. Voor de wedstrijd is het dus gewoon doorgaan met wijtingen vangen.

Maar helaas, bij mij worden de aanbeten minder talrijk richting het hoge water. Ik vang nog wel enkele vissen, maar nauwelijks meer in twee- of drievoud. De school heeft zich toch wat verplaatst. M’n teller raakt op het laatst nog in de war: ik vang vandaag meer dan 40 vissen, maar minder dan 50. In de volledige uitslag op de IJZZV-website zal het terug te vinden zijn.

Er is heel veel vis gevangen (meer dan 1000 stuks), meest wijting, maar ook heb ik gul, bot, schar en puitaal gezien. Mijn aantal is ongeveer hetzelfde als tijdens de vorige wedstrijd, maar vandaag is het niet eens genoeg voor een top tien notering. De nummer tien heeft er al meer dan vijftig…

Voor de windliefhebbers was er ook weer genoeg te doen...

Voor de windliefhebbers was er ook weer genoeg te doen…

Hopelijk zijn tijdens de volgende wedstrijd de gullen gearriveerd: iets meer variatie.

Groeten!
Marc