8 januari 2016 Opnieuw proberen

Posted on 8 januari 2016

14


Visjaar 2015 is voor mij als een nachtkaars uitgegaan. Hoe mooi het allemaal begon, zo stil werd uiteindelijk de (vis)trom. Ik klaag niet, het leven stelt soms andere prioriteiten. Dus van mij geen flitsend jaaroverzicht met alle successen (die kun je allemaal teruglezen 😉 ), maar even kort het een en ander. Vandaag heb ik dan eindelijk weer eens met de strandstok gevist.

Het weer en de rest van het gesternte heeft de laatste maanden van 2015 ook niet het mooiste gebracht. Een weekendje weg met m’n lief naar Cadzand (met zuidwest 8 ofzo, ik heb de hengels niet eens uitgepakt) werd bovendien opgesierd door de aanslagen in Parijs. De tijden zijn niet om vrolijk van te worden…

De Parkinson van mijn vader is in de afgelopen periode in het stadium gekomen dat zijn geheugen nu goed stuk is en mij af en toe niet meer herkent als zijn zoon.  Dat en alles wat daar verder bij komt, dempt bij mij de vislust. Ik ben niet zo goed in afscheid nemen, en al helemaal niet zo langzaam…

Bovendien houdt een onwillige rug me in december aan de kant. Een simpele niesbui deed de boel bij de heupen wat verschuiven waardoor de spiertjes aldaar iets moesten doen wat ze niet zo graag doen. Je bent zo maar drie weken zoet met zo’n verrekking…

De paar keer dat ik laatst met een licht spinhengeltje aan de (zoete) waterkant heb gestaan zijn visloos gebleven. Niet om over (naar huis) te schrijven dus…

Maar…vandaag is het dan zo ver, weer eens een keertje naar IJmuiden. Helaas niet naar de Zuidpier want de windguru heeft het vandaag helemaal goed. De wind draait van west naar zuidwest zes tot zeven Bft. De Zuidpier is dan dicht, maar de Kop van de Haven is een alternatief. Er is van daar goed te zien hoeveel water er over de pier komt.

Het is rond 11:00 uur redelijk druk bezet met vissers, maar ik kan er nog prima tussen. Hoogwater zal het zijn rond 14:45 uur dus ben ik mooi op tijd voor het beste tij.

Om me heen wordt mondjesmaat vis gevangen, schar en wijting, the usual suspects. De buurvrouw vangt een vierdradig meuntje.

Na een worp of drie vang ik m’n eerste lintje wijting. Helaas ondermaats, dus meeuwenvoer…

lintje-01

Dankzij een mislukt gevecht met een benzinetanker moet er nog even een verse voorslag op de molen. Ik vis tot 14:30 uur en mag het uiteindelijk doen met twee lintjes wijting.

lintje-02

Geen denderende return en jammer genoeg geen schar voor mij. Alle wijtingen hebben de meeuwen de winter door geholpen…Ik blijf het zonde vinden.

Maar….de rug geeft geen krimp, ik blijk alles nog te kunnen en het was gewoon leuk. Ik ga dan ook morgen weer meedoen met de IJZZV competitiewedstrijd. Hopen dat morgen de pier (eventjes) open is…en in de toekomst weer eens wat vaker 😉

Groeten!

Marc